Növekszik a szelektív hulladékgyűjtés

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/08/02

Nőtt az italos kartondobozok visszagyűjtése a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés révén Budapesten, ahol 65 ezer háztartásban már szelektíven gyűjthetők a tégladobozok.

Több mint 570 tonna papírt, köztük 22,8 tonna italos kartondobozt gyűjtöttek szelektíven a budapesti lakosok a fővárosi házhoz menő gyűjtési rendszer működésének első három hónapja folyamán. Az FKF Zrt. már több mint 65 ezer darab papír és műanyag hulladékgyűjtőt adott át a fővárosi lakók számára. A tervek szerint 2014 végéig összesen 403 ezer szelektív gyűjtőedényt helyeznek ki a fővárosban, amellyel mind a 830 ezer budapesti háztartás számára elérhetővé válik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés.

Az új gyűjtési rendszer lehetővé teszi, hogy az italos kartondobozok (tejes és gyümölcsleves dobozok) szelektív gyűjtése hatékonyabb lehessen. A visszagyűjtést jelentősen megkönnyíti a most kialakított rendszer, amelyben a lakosoknak közvetlenül otthonunknál nyílik lehetőségük szelektálni.

Magyarországon évente 10-12 ezer tonna tejes és gyümölcsleves kartondoboz kerül forgalomba. Ebből 2012-ben mintegy 2100 tonnát, vagyis 21 százalékot gyűjtöttünk vissza szelektíven, míg Németországban ez az arány 65 százalék, az EU átlag pedig 37 százalék. A cél, hogy 2020-ra a kibocsátott italos kartondobozok 50 százaléka jusson el a hulladékhasznosítókhoz, hogy papír, hullámkarton, szalvéta, toalettpapír, törlőkendő, tojástartó vagy jegyzetfüzet készüljön belőlük.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló