Mi lehet a baj az A vitaminnal?

Magazin

2014/08/17

Jóból is megárt a sok, és nincs ez másképp az A vitaminnal sem a kozmetikumokat illetően - legalábbis az USA egyik legtekintélyesebb környezetvédelmi munkacsoportja, az Environmental Working Group (EWG) szerint.

A naptejek összetevői körül régóta vita zajlik, és nehéz döntést hozni a kérdésben, melyik flakont vegyük le a polcról. A legtöbb adatbázis szerint az oxybenzone, az octinoxate, homosalate, octisalate és az octocylene tartozik a napvédők legveszélyesebb anyagai közé, és még néhány vegyület, mely általában előfordul a kozmetikumokban. Mindemellett ezúttal valami egészségesnek hitt dolog keveredett gyanúba. Bár a hivatalos álláspont szerint az A vitamin – a megengedett határértéken belül - nem ártalmas, az EWG más véleményen van.

Kutatási eredmények
Az EWG elkötelezett híve a mérgek elleni harcnak, még adatbázist is üzemeltet a krémek összetevőiről. Évek óta, minden nyáron igyekszik felhívni a figyelmet a naptejek káros összetevőire, melyek között egy ideje már az A-vitamin is szerepel. Pontosabban, annak mesterségesen előállított formái, a retinil palmitát és a retinolsav.

Az EWG az Amerikában zajló, National Toxicology Program kísérleteire hivatkozik, melyek során kísérleti rágcsálók egy csoportját A-vitamint tartalmazó krémmel kenték be, majd UV lámpával világították meg, mely annyi fényt bocsátott a kis állatokra, mintha naponta 9 percet töltöttek volna a tűző napon, egy éven keresztül. Ennek hatására úgy találták, hogy az állatkák bőrén több rákos sejt jelent meg, mint a kontrollcsoportén. A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy bizonyos retinoidok rákkeltőek - legalábbis az UV fénnyel megvilágított egerek esetében.
Az EWG számára mindez már elég indok volna arra, hogy kivonják az A vitamint a naptejekből, főleg, hogy már lassan 15 éve kísérleteznek, mindig ugyanazzal az eredménnyel. Az A vitmanitól azonban nem olyan könnyű megválni.

Az A vitamin haszna
A vitamin változatos formákban rejtőzik a kozmetikumokban, mint a retinol, retinil-észterek, retinolsav, retinil palmitát, acitretin and adapalene. Ezek összefoglaló néven a retinoidok, melyeket leginkább öregedésgátló, bőrmegújító tulajdonságuk miatt alkalmaznak a kozmetikumokban, és úgy tűnik, valóban az áldásos hatásaik érvényesülnek leginkább. Az EWG szerint főleg abban az esetben, ha az illető nem napozik A vitaminnal, ehhez pedig az éjszakai krémek a legmegfelelőbbek.

Az A vitamin pozitív fogadtatását erősítette, hogy eddig a kozmetikumokban használt vitaminok közül ennek kedvező hatását bizonyította a legtöbb tanulmány: gyulladáscsökkentő, immunerősítő hatásáról számoltak be, valamint arról, hogy szabályozza a bőrsejtek növekedését, emellett ránctalanító, ráncmegelőző tulajdonsága is ismert.

Noha nem kozmetikumként, hanem táplálék, vitamin-tabletták és gyógyhatású készítmények bevitelével a szemre is igen jótékony hatással van, hiszen megelőzi pl. a farkasvakságot. A fejlődő országokban az A-vitamin-hiány az oka a legtöbb vakulásnak. Az A-vitamin a katarakták kialakulását is megelőzi, hiányában a makuláris degeneráció is könnyebben okoz vakságot.

Bár azt eddig is tudták, hogy az A vitamin egyes formái fény hatására könnyen bomlanak, de azt, hogy ennek milyen mellékhatásai lehetnek, leginkább a kétezres évek elejétől vizsgálják. Hivatalosan bitonságosnak nyilvánítják, bár a kozmetikumokban is szabályozzák a felső határértéket, és mint a legtöbb vitamint, ezt is túl lehet adagolni.

Az Egyesült Államokban felelős hatóság a további kutatások mellett döntött, mert a vegyület emberre gyakorolt hatásairól még nincs információjuk. Mivel ezeket a kutatásokat nem könnyű megtervezni, valószínűleg várnunk kell néhány nyarat, míg hozzájutunk az eredményekhez.

 

forrás: chemistscorner.com, ewg.org, mattilsynet.no

A rovat új hírei

Hasonló

Egészséges a bor, vagy sem?

Ahány pártolója, legalább annyi támadója is akad a borfogyasztásnak. Vajon mi lehet az igazság a bor kapcsán?

A Nap napja

Érdekességek az égitestről, felépítésének rövid bemutatása, hatása az emberi szervezetre.