11 méreg a kozmetikumokban

Magazin

2014/03/31

Számos szépségápolási szer mérgező anyagokat tartalmaz, amelyek veszélyesek lehetnek egészségünkre.

A környezeti hatások ártalmairól és a szervezetünkbe kerülő mérgekről többféleképpen vélekedhetünk. Sokan azt mondják, hogy nem élhetünk burokban, el kell fogadnunk, hogy szinte állandó jelleggel környezeti ártalmaknak vagyunk kitéve, úgy mint a levegőszennyezésnek, az élelmiszerben található tartósítószereknek, növényvédő- és rovarirtószereknek; vagy épp a használati- vagy háztartási tárgyakban előforduló kemikáliáknak.

Tény, hogy szervezetünk nagy mennyiségű méreganyaggal terhelődik naponta, ezért javasolt, hogy legalább azokat iktassuk ki, vagy csökkentsük mértékét, amiről mi magunk is tudunk. Az ételek esetében szervezetünk rendelkezik egy előretolt "bártyával", hiszen májunk az elfogyasztott táplálékból a méreganyagokat kiválasztja. Más a helyzet azonban a bőrünkön keresztül felszívódó anyagok esetében, amelyeket viszont semmi sem szűri meg, így gond nélkül jutnak be szervezetünkbe. Tehát legalább annyira oda kell figyelnünk, hogy mit kenünk a testünkre, mint hogy mit fogyasztunk el.
Érdemes azokat a szépségápolási terméket elkerülnünk, amik az alábbi összetevőket tartalmazzák:

Antibakteriális szerek
Az antibakteriális szerek, például a triklozán számos termékben megtalálhatóak, mint folyékony szappan, dezodor, fogkrém és tusfürdők. Egy tanulmány szerint az antibakteriális készítmények megzavarják a tesztoszteron működését a sejtekben, mérgezőek és rákkeltőek lehetnek. Továbbá a hasznos, védelmező baktériumokat is megölhetik, ami a fertőzésre való fogékonyságot növeli.

Butil acetát
Butil acetátot a körömerősítőkben és a körömlakkokban találunk. Gőze szédülést vagy álmosságot okoz. Folyamatos használata szárítja a bőrt, hosszú távon rákkeltő hatású.

Butil hidroxidtoluol (E321)
Számos kozmetikumban megtalálható antioxidánsként, ami segíti, hogy a termék színe ne változzon. Bőr és szemirritációt okozhat. BHT-val többek közt az alábbi termékeknél találkozhatunk: Ételízesítők, Rágógumi, Étrend kiegészítők

Diethanolamin (DEA)
DEA-t emulgeálószerként és habzószerként használnak számos termékben, mint sampon, borotválkozó krém, hidratálókrém és baba fürdetőszerek. A DEA a bőrön keresztül felszívódik és rákkeltő hatása lehet; a hormontermelést zavarja és a szervezetből elvonja a kolint, ami az agy fejlődéséhez feltétlen szükséges.

Dioxin
Ez egy olyan szennyező anyag, ami a szódium laureth szulfáttal és más etoxilált összetevővel együtt (ami eth-re végződik) rákkeltő. A dioxinokat sehol sem állítják elő tudatosan, azok bizonyos kémiai folyamatok eredményeként képződnek, általában oly módon, hogy a környezeti szennyeződés bekerül az élelmiszerláncba. A dioxinok jelentős része állati eredetű, főként halfogyasztásnak köszönhetően kerülnek a szervezetbe, ahol nagyon lassan, akár évtizedek alatt bomlanak csak le.

Formaldehid
Az Európai Unió betiltotta a formaldehid kozmetikumokban való felhasználását egészségügyi okokra hivatkozva (úgymint légúti problémák, szem irritáció, rák, immunrendszer károsodás, genetikai károsodás, asztma), mégis számos termékben használják fertőtlenítőszerként vagy tartósítószerként. Például körömlakkokban, szappanok, dezodorok és samponok esetében, de előfordul szempillafestékekben, sőt, borotválkozó krémekben is. Néha nincs feltüntetve az összetevők listájában, de más vegyületek lebomlása során is létrejöhet, ezek a diazolidinil karbamid, imidazolidinil karbamid és a kvaternium vegyületek.

"Parfüm"
Jelen esetben gyűjtőnév, amelyet számos kémiai összetevőre együttesen használják. A legtöbb parfüm mérgező, néhányuk un. ftalátok, amelyek elhízást okozhatnak és zavarják a normális endokrin folyamatokat, beleértve a nemzőképességet, sőt, fejlődési rendellenességet is okozhatnak.

Ólom
Előfordulhat a hidratált kovasavban, ami a fogkrém egyik összetevője, de néhány rúzsban és férfi hajfestékben is szerepel. Az ólom egy idegméreg, ami agykárosodást okozhat és késlelteti a fejlődést már nagyon kis mennyiségben is.

Higany
A higany előfordul szemfestékekben, de hivatalosan az engedélyezett aránya nagyon kicsi (65 a millióhoz). A konzerváló timerozol, ami néhány arcpakolásban szerepel, szintén tartalmaz higanyt. A higany allergiás reakciókat válthat ki, bőr irritációt, mérgezést, idegrendszeri károsodást és környezeti károkat okoz.

Talkszteatit (zsírkő)
A zsírkő elnyeli a nedvességet és csillogó hatást eredményez; szemfestékekben, babapúderben, dezodorban, szappanban fordul elő. Az emberre rákkeltő hatással van és közvetlen kapcsolatban áll a petefészekrákkal. A talkszeatit belélegezve, az azbeszthez hasonlóan, tüdődaganatot okozhat.

Toluol
Oldószerként körömlakkban és hajfestékben található, hogy a lakkban a tapadást növelje és fényt adjon. A termékenységet és a nemzőképességet csökkenti, máj és vese károsodást okozhat.

Mit tehetünk tehát?
Áttekinthetjük az EWG adatbázisát, amely több, mint 78 ezer kozmetikum értékelését tartalmazza.
Igyekezzünk mérsékelni a káros összetevőket tartalmazó termékek beszerzését. Vásároljunk például bioboltokban, vagy akár készítsük el a termékeket otthon, saját kezüleg.

Persze, aki nem akar a termékleírások böngészésével foglalkozni, és nem bízik a gyártókban sem, sőt, még csak saját kozmetikumokat sem akar készíteni, még mindig visszatérhet a régi természetes módszerekhez, például napvédő helyett kalap hordása, vagy erős napsugárzás esetén árnyékba vonulás.

Amennyiben a tudatos vásárlás mellett tesszük le voksunkat, kezdetben biztosan több időt fog igénybe venni, hiszen át kell vizsgálnunk kedvenc termékeinket. Ám a ráfordított idő és energia megtérül, hiszen az egészségünk a legfontosabb.

Amire még javasolt figyelnünk, hogy a "bio" vagy a "természetes" megnevezések sokszor csupán reklámfogások, ezért biztosra úgy mehetünk, ha azon termékek esetében is ellenőrizzük az összetevők listáját.

 

forrás: chemistry.about.com, tudatosvasarlo.hu, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Állatkísérletek | 2. rész

Sokkoló kampányok és látványos sikerek szegélyezik a leghíresebb állatvédő szervezet útját. Reflektorfényben a PETA.

5 recept a ragyogó bőrhöz

A természet patikájában számos olyan növény közül válogathatunk, melyeknek a bőrápolás terén is hasznát vesszük.

Bőrápolók a konyhából

Tekintsünk egy kicsit más szemmel az egyes alapanyagokra! Arclemosót, arcpakolást, sőt, bőrradírt is rejthet a konyhánk.