Nyugat-nílusi láz Magyarországon

Hír

írta: Kiss Gábor
2013/09/06

Magyarországon az idén eddig egy nyugat-nílusi lázzal fertőzött beteget regisztráltak - olvasható az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) jelentésében.


A Pest megyében élő 64 éves betegen augusztus elején támasztották alá laboratóriumi vizsgálatok a fertőzést, az agyhártyagyulladásra jellemző betegség tünetei még júliusban jelentkeztek nála.

Az OEK augusztus közepén közzétett jelentése szerint az Európai Unió tagállamaiban a 32. héten újabb tíz nyugat-nílusi láz megbetegedést regisztráltak, illetve Oroszország területén, Volgográd régióban a megbetegedések száma még mindig növekszik, emellett négy esetet jelentettek ez évben először a Szaratov régióból. Izraelben hat újabb megbetegedést észleltek, főként Haifa körzetében.

A belgrádi közegészségügyi intézet hét eleji jelentése szerint Szerbiában már tíz halálos áldozata van a nyugat-nílusi vírus terjesztette fertőzésnek. Valamennyi áldozat 50 éven felüli, krónikus beteg volt, esetükben jóval magasabb a súlyosabb szövődmények veszélye. A legtöbb halálesetet Belgrád térségében jegyezték fel. A friss adatok szerint Szerbiában 82-en fertőződtek meg a kórral.

A nyugat-nílusi láz úgynevezett zoonotikus - állatról emberre terjedő - vírusbetegség, amely Magyarországon is előfordul. Eddig főleg Afrikában, Európa déli részein, a Közel-Keleten, Indiában és az Amerikai Egyesült Államokban észlelték.

A kórokozó vírust először 1937-ben azonosították Uganda nyugat-nílusi régiójában (innen a neve), majd újból kimutatták 1950-ben Egyiptomban, itt okozta az első nagyobb járványt. A globalizálódó világ egyik negatív mellékjelenségeként a vírus 1999-ben megjelent az Egyesült Államokban is, és terjedni kezdett az észak-amerikai kontinensen.

Magyarországon már az 1960-a évek vége óta jelen van, itt-ott minden évben fellobban, attól függően, hogy mennyi a szúnyog. 2012 augusztus végéig 4 esetet regisztráltak elszórtan az egész országban. 2003 óta humán diagnosztikus vizsgálatok is bizonyítják egyes betegek esetében a vírus kóroki szerepét. Azóta évente négy-öt, laboratóriumi vizsgálattal igazolt megbetegedést diagnosztizáltak, főként a Nagyalföld területén. 2008-ban volt a legtöbb megbetegedés, akkor 19 esetben mutatták ki laboratóriumi vizsgálattal a fertőzést.

A vírus gazdái a madarak, közöttük szúnyogok révén terjed, az emberre is szúnyogcsípéssel kerül át a kórokozó. Az ember mellett megtámadhatja a madarakat, lovakat, kutyákat és más állatokat is. A vírus nagy távolságokra a költöző madarak révén jut el. A betegség szezonális időszaka hazánkban augusztus-október közé tehető. A vírus emberről emberre természetes úton nem terjed, vér- vagy szervdonáció során azonban a befogadó fertőződhet.

A betegség lappangási ideje 2-14 nap között változhat. A fertőzöttek többsége tünetmentesen (80-85%-ban) vészeli át a fertőzést, vélhetőleg életre szóló immunitás alakul ki. Az esetek ötödében kialakuló megbetegedés túlnyomórészt enyhe tünetekkel jár (láz, izomfájdalom, fejfájás, nyirokcsomó-megnagyobbodás, bőrkiütések), magától gyógyul. Mindössze a fertőzöttek maximum egy százalékában alakul ki súlyos idegrendszeri szövődmény. Külön terápia, humán oltóanyag jelenleg nem áll rendelkezésre a nyugat-nílusi láz kezelésére.

 

forrás: MTI, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló