Bubópestissel fertőzött mókust találtak Amerikában

Hír

írta: MTI
2020/07/15

Pozitív lett egy mókus bubópestistesztje az amerikai Colorado államban - írták a helyi lapok.

A fertőzött rágcsálót a Jefferson megyei Morrison városban találták, a fővárostól, Denvertől 27 kilométerre. Az állam Broomfield megyéjében már korábban is igazoltak egy esetet.

Az újabb fertőzés megállapítása után Colorado állam felhívást adott ki az veszély miatt.

A helyi járványügyi hatóság szerint a macskák különösen érzékenyek erre a súlyos bakteriális fertőzésre, melyet rágcsálókon élő bolhák terjesztenek. Az ember fertőzött állattól vagy beteg bolha csípésétől kaphatja el a kórt.

A bubópestis tünetei többek között magas láz, hidegrázás, fejfájás, hányinger, a nyirokcsomók duzzanata, melyek a fertőzés után egy héten belül jelentkeznek. A Yersinia pestis baktérium nevét felfedezőjéről, Dr. Alexandre Yersin-ről kapta. Ez a kórokozó volt felelős az emberi történelem legpusztítóbb járványáért, a "fekete halálért":  1347 és 1352 között 75–200 millió ember halt meg a világon.

A bubó elnevezés a lágyékon, hónaljban és nyakon megjelennő nyirokcsomó-duzzanatokra utal. A rendkívül fájdalmas "bubók" egy idő után felszakadtak, és genny távozott belőlük. A középkorban a bubópestis rendkívül gyors lefolyású betegség volt, a betegek néhány napon belül életveszélyes állapotba kerültek és meghaltak. Ma már antibiotikum gyógyítható.


Kép forrása: hu.wikipedia.org / Szerző: Rocky Mountain Laboratories


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló