Szemünk egészségét is veszélyezteti a légszennyezés?

Hír

írta: MTI
2021/01/26

Egy új tanulmány rámutat arra, hogy összefüggés van egy súlyos szembetegség, a szemfenéki meszesedés és a légszennyezettség között. Ennek oka, hogy a szállópor a tüdőn keresztül a véráramba jut, és így károsíthatja a szemet is.

A University College London (UCL) kutatói Anglia-, Skócia- és Wales-szerte azt találták, hogy még a csekély légszennyezés is növelheti az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD), vagyis szemfenéki meszesedés kockázatát.

Az AMD a gazdag ország 50 év feletti lakosai körében a gyógyíthatatlan látásvesztés vezető oka. Az AMD összefügg az olvasáshoz, az arcfelismeréshez és a bonyolultabb, finomabb részletekből álló feladatok elvégzéséhez szükséges központi látással. A betegség fő kockázati tényezői a gének, az öregség és a dohányzás.

A British Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerint a legszennyezettebb területeken élőknél nyolc százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki a betegség.

Időskori makuladegeneráció

Ez a betegség (macula degeneratio, röviden AMD) az éleslátásért felelős sárgafolt sorvadásával jár, és tipikusan 50 éves kor felett jelentkezik. A vakok nagy része, 22-25 százaléka emiatt veszíti el látását. Két típusa létezik, a "száraz" és a "nedves" makuladegeneráció, a látáskárosodás 90 százalékáért az utóbbi típus a felelős. Ebben az esetben a szemben újonnan képződött, kóros érhálózatot lehet látni. Sajnos a látás nagyon gyorsan romlik. 
A tünetek közé tartozik, hogy a beteg a látótér középső részén kisebb-nagyobb szürke, fekete foltot, homályt észlel. Gyakran tapasztalni a párhuzamos vonalak finom torzulását, hullámzásét. Az arcok felismerési képessége is romlik. (Forrás: webbeteg.hu)

A kutatók a félmillió ember részvételével készült brit Biobank egészségügyi adatbázisból több mint 110 ezer páciens adatait tanulmányozták, az alanyok 40-69 évesek voltak. Szemészeti mérések és kérdőívek segítségével megnézték, kiknek van és kiknek nincs makuladegenerációja, majd összevetették azzal, hogy lakóhelyük mennyire számít szennyezett levegőjűnek.

"Azok körében, akik szennyezettebb helyen laknak, gyakoribb az AMD" - közölte Paul Foster az UCL szemészprofesszora, a tanulmány vezető szerzője.

A tudós szerint a makuladegenerációval összefüggő fő szennyezőanyagok a szállópor (pm2,5) és a nitrogén-oxidok. Ezek a parányi szemcsék belélegezve a tüdőn át a véráramba jutnak, amely szerteszét szállítja őket a szervezetben. A szemben a jó vérellátottság miatt okoznak különösen nagy kárt.


Képek forrása: 1. unsplash.com / Daniil Kuželev; 2. pexels.com / Ksenia Chernaya.


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló