Szakértők százai a légszennyezés ellen

Hír

írta: MTI
2014/03/28

A 72 milliós észak-kínai tartomány, Hopej, a következő négy évben 200 külföldi szakértőt szeretne területére csalogatni, összesen ötven olyan projekthez, amelyeknek célja a légszennyezés megfékezése.

Az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Németországból és más iparilag fejlett országból várnak szakértőket elsősorban két kijelölt ipari zónába, ahol minden a munkájukhoz szükséges feltétel a rendelkezésükre áll majd. A térség levegője az egyik legsúlyosabban szennyezett az országban, 2013-ban 236 napon át volt a levegő minősége itt az országos szabvány alatt.

A tartomány a hírek szerint megfelelő költségvetést is kapott a feladathoz, 2014-ben összesen csak a külföldi szakértőkre és projektjeikre 20 millió jüant (734 millió forint) szándékoznak költeni. A programban a tartomány 11 legnagyobb városa érintett.

Csancsiakou város ötezer négyzetméteren április másodikán nyit meg egy környezetvédelmi tudásközpontot, amelyhez öt hónapon belül további 20 ezer négyzetmétert csatolnak. E kutatóhely csúcstechnikával lesz felszerelve és csúcstechnológiát alkalmaznak benne, ezért a légszennyezést kutató, kiemelkedően nagy tudású szakértőket várják. A feladataik között lesz egy korszerű előrejelző rendszer, továbbá az időjárást módosító technikák kikísérletezése is.

A vállalkozó külföldieknek adott úgynevezett aláírási bónusz elérheti a 300 ezer jüant (11 millió forint). A teljesítmény értékétől függően az egyes szakértők jutalma 5 millió jüan (183,5 millió forint) is lehet.

A kínai főváros, amelyet hétfőn ismét könnyfakasztó, az egészségre káros szmog borított be, korábban úgy döntött, hogy 20 millió jüant (734 millió forint) költ az idén a levegőszennyezés visszaszorítására. Az idén először szerepelt ilyen tétel az éves költségvetésben. A Pekinget körülvevő városok közül nyolc az ország legszennyezettebb levegőjű 10 városa között van.

Az ország vezetése úgy döntött, hogy központi intézkedésekkel csökkentik a károsanyag-kibocsátást és első körben az idén 220 millió tonnával fogják vissza a szénfelhasználást.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló