"Szupernövényekkel" a szmog ellen

Hír

írta: MTI
2021/02/19

A legújabb kutatások szerint a a sűrűbb lombozatú, érdesebb és bolyhosabb levelű növények képesek a legtöbb légszennyezést elnyelni. A tudósok "szupernövényeknek" nevezik az ilyen fajokat, melyek az állatoknak, pl. énekesmadaraknak is otthon és élelmet nyújtanak.

A Királyi Kertészeti Társaság (RHS) kutatói a sövények hatékonyságát vizsgálták a légszennyezés elnyelésében, összehasonlítva különböző cserjéket, köztük a madárbirsféléket, a galagonyát és az óriástuját.

A nagy forgalmú utak mentén a vaskos levelű madárbirs (Cotoneaster franchetii) volt az a faj, amely más fajokhoz képest 20 százalékkal hatékonyabban szívta magába a légszennyezést - mutatták ki a szakemberek. Egy kevésbé forgalmas utcán azonban nem találtak ilyen különbséget.

"A városok nagy forgalmú főútvonalain azt találtuk hogy a sűrűbb lombozatú, érdesebb és bolyhosabb levelű fajok, köztük a madárbirsfélék a leghatékonyabbak" - idézte Tijana Blanusát, a kutatás vezetőjét a The Guardian brit napilap honlapja. "Tudjuk, hogy hét nap alatt egy 1 méter széles, jól ápolt, sűrű bokor annyi szennyezőanyagot nyel el, mint amennyit egy gépkocsi 800 kilométert haladva kibocsát. Ezért a madárbirs ideális növény a forgalmas, légszennyező utak mentén, míg más térségekben a fajok vegyítése javasolt" - magyarázta.

"Folyamatosan azonosítunk új szupernövényeket páratlan tulajdonságokkal, amelyek más fajokkal kombinálva még hasznosabbak, miközben a mindennapos élőhelyet biztosítják a vadvilág számára" - tette hozzá Alistair Griffiths professzor, az RHS tudományos igazgatója.

Például azt találták, hogy a vadborostyán falra futtatva kiválóan hűti az épületeket, a galagonya és a fagyal segít az intenzív nyári esőzések hatásainak enyhítésében és csökkenti a helyi áradásokat - fűzte hozzá.


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / A. Barra; 2. commons.wikimedia.org / DerHexer


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló