Kitiltanák a taxisok felét Budapestről szmogriadó esetén

Hír

írta: MTI
2022/06/04

Ha a fővárosi önkormányzat elfogadja a szmogriadó-rendelet módosítását, akkor a taxisok nagy része eltűnhet riadó esetán Budaprst utcáiról. A szakmai szervezet tiltakozik, szerintük aránytalan és értelmetlen a tervezett változtatás.

Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) a fővárosi szmogriadó-rendelet tervezett módosításának felülvizsgálatát kérte. A kamara  szerint a módosított rnedelet a környezeti terhelésükhöz képest aránytalan mértékben sújtaná a személyszállításban érdekelt vállalkozókat.

Ez azért fordulhat elő, mivel a tervezett korlátozások által érintett járművek körét objektív, környezetvédelmi osztálytól függő kritériumok szerint határoznák meg, a BKIK szakembereinek becslése szerint szmogriadó esetén a teljes engedéllyel rendelkező fővárosi taxiállomány nagyjából felét (mintegy 2000-2500 taxit) kizárnák a közlekedésből.

Ők úgy vélik, a korlátozásokkal érintett 2000-2500 személytaxi működése szinte egyáltalán nem befolyásolná a fővárosi szmoghelyzetet, hiszen a teljes fővárosi járműflottán belüli elenyésző részarányuk. Másrészt - folytatták - a tervezet által korlátozni szándékozott környezetvédelmi osztályok közül a személytaxik a legkevésbé szennyező csoportba tartoznak, mivel fővárosi droszthasználati hozzájárulást csak EURO 5 besorolású gépkocsik kapnak.


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Tim Samuel


forrás: MTI
Ön egyetért a rendeletmódosítás jelenlegi tervezetével?

A rovat új hírei

Hasonló

"Szupernövényekkel" a szmog ellen

A legújabb kutatások szerint a a sűrűbb lombozatú, érdesebb és bolyhosabb levelű növények képesek a legtöbb légszennyezést ...