Mohafal tisztítja a levegőt a budapesti Kolosy téren

Hír

írta: ecolounge
2017/09/01

Légtisztító mohafal kezdte meg tesztüzemét a budapesti Kolosy téren csütörtökön, amelyet Óbuda-Békásmegyer önkormányzata csaknem 20 ezer euróért bérel a Green City Solutions német cégtől.

A 275 fa légtisztító erejét ötvöző mohafal péntektől 6 hónapon keresztül tisztítja a levegőt és csökkenti a levegőszennyezést a Kolosy téren.

Ahogyan arra a 24.hu cikke is rávilágít, a moha nem látható, mivel azt a varjúháj nevű növény takaróként védi az UV sugárzástól és az erős napfénytől. A varjúháj jó szárazságtűrő növény, mely sziklakertek, sekély talajrétegű napos felületek igénytelen gyeppótló, talajtakaró, illetve dísznövénye. A falnak saját tápanyagellátó- és öntözőrendszere van, melynek energiaellátását a műtárgy tetején található napelem biztosítja. A fal élővilága - ideértve a "szmogevő" baktériumokat is - a téli időszakban vegetál egészen a tavaszi ébredésig. A mohák előnye, hogy nemcsak megkötik a szén-dioxidot és egyéb káros anyagokat, hanem biomasszává is alakítják azokat. A mohafal folyamatosan méri és jelzi saját teljesítményét, amelyet a beépített kijelzőn bárki megnézhet.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Budapest II. és III. kerületének országgyűlési képviselője a megnyitón elmondta, hogy Óbuda-Békásmegyer önkormányzata élen jár a városi környezet káros hatásainak csökkentésében. A nemzetgazdasági miniszter kifejtette, hogy a képviselőtestülettel a Szent Margit Kórház tetején egy olyan napelem-rendszert adtak át, amely jelentősen segíti a kórház energiafelhasználását. Fejlesztés alatt áll a Mészkő utcai part, ahol egy városrész újul meg - tette hozzá. Emlékeztetett, hogy a főváros és a kormány közös együttműködésében Európa legnagyobb elektromos buszflottája van a fővárosi közlekedésben, amely jelentősen hozzájárult a levegő tisztulásához.

Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere elmondta, hogy Óbuda kedvező helyzetben van a levegő tisztaságának szempontjából, azonban több légszennyezettséggel terhelt pontja van, a legkritikusabb a Kolosy tér. Hozzátette, hogy Óbuda közterületein 44 500 fának van hely, azonban csak 38 877 fa van. 2017-ben 351 fát telepítenek a kerületbe, az első negyedében már 60 fát ültettek. Ezzel párhuzamoson felméretik a testvérhegyi és táborhegyi közparkok faállományát, jövőre pedig 2 ezer fát vizsgálnak meg műszeresen.

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport képviselője elmondta: a legveszélyesebb környezeti ártalom Magyarországon a légszennyezés, évente 14 ezer ember veszti idő előtt életét kültéri légszennyezés miatt, ezért fontos annak csökkentése. (cikk itt)

A Green City Solutions eddig 50 berendezést készített, amelyeket 10 ország 20 városában állítottak fel.

 

forrás: MTI, 24.hu, greencitysolutions.de

A rovat új hírei

Hasonló

A világ legnagyobb zöld fala

A szingapúri társasház bekerült a rekordok könyvébe, mint a világ legnagyobb vertikális kertjének helyet adó épület.