A világ legnagyobb szmogporszívója

Hír

írta: ecolounge
2015/09/09

Egyre több feltaláló foglalkozik a városi levegő megtisztításának lehetőségeivel. Legutóbb egy holland tervező, Daan Roosegaarde mutatta be hatalmas szmogporszívóját rotterdami stúdiója előtt.

Az óriás légtisztító Roosengaarde Szmogmentesítő Projektjének része, melynek célja nem kevesebb, minthogy megszabadítsa a városokat a légszennyezéstől. A tervező a bemutatón elmondta, hogy minél több ilyen szerkezetet szeretne felszerelni a nagyvárosokban. A szmogsemlegesítő torony egyébként hét méter magas, megújuló energiaforrásokból fedezi a működéséhez szükséges áramot és óránként 30 000 köbméternyi levegőt tisztít meg.

Ionizációs eljárás
Az építmény felül beszívja a szmogot, majd az oldalain elhelyezett nyílásokon kifújja a megszűrt levegőt, és eközben körülbelül 1 400 wattnyi áramot használ - nem többet, mint egy átlagos boiler. Hasonló, ionizációs technológiával működik, mint a beltéri légtisztítók: egy elektróda pozitív töltésű ionokat küld a levegőbe, melyek megkötik a finom porszemcséket és szennyező részecskéket. Ezután az ionnal kötött részecskék egy negatív töltésű felülethez - egy ellentétes elektródához - tapadnak, és a szennyeződés immár a torony belsejében tárolódik. Ezzel az eljárással az olyan apró részecskéket is ki tudják szűrni, melyek eltávolítására a legtöbb hagyományos eljárás nem képes.

Ékszerek szmogból
A tervezők ugyanakkor nem elégedtek meg ennyivel és nem álltak meg a szmog összegyűjtésénél. Úgy döntöttek, tovább hasznosítják a mellékterméket: az összegyűlt szénrészecskéket összetömörítették, és különböző, apró szuveníreket készítettek belőle: gyűrűt és mandzsettagombot. Az egyes ékszerekbe beépített kis szmogkocka 1000 köbméternyi levegőből származó szennyeződést tartalmaz. A cég Kickstarter oldaláról már meg is rendelhető az innovatív csecsebecse.

A szmogporszívót egyébként szeretnék megutaztatni a szervezők, további helyszínek lehetnek: Peking, Mexico City, Párizs és Los Angeles.


Képek forrása: A projekt Kickstarter oldala, valamint a Studioroosegaarde webhelye.

 

A rovat új hírei

Hasonló

"Szupernövényekkel" a szmog ellen

A legújabb kutatások szerint a a sűrűbb lombozatú, érdesebb és bolyhosabb levelű növények képesek a legtöbb légszennyezést ...