A szmognyelő liliomlámpa

Hír

írta: ecolounge
2015/08/16

Két legyet üt egy csapásra: világít és szmogot eszik. A közúti világítótest segíthet felszámolni a városi légszennyezést, miközben komolyan csökkentheti a légúti megbetegedések okozta halálozások számát is.

A szmognyelő lámpa ötletével már egy magyar egyetemista is előállt, és most úgy látszik, valaki másnak is eszébe jutott a tulajdonképpen egészen kézenfekvő elképzelés (bár a két lámpa működése eltér egymástól).

A kipugógáz a városok talán legnagyobb légszennyező tényezője, melynek kiküszöbölésére világszerte keresik a megoldást. Az egyik válasz lehet az autómentesség, melyet több városban igyekeznek bevezetni, ám ez nem mindenhol oldható meg. Az elektromos autók - lassú térnyerésük okán - szintén nem jelenthetnek azonnali megoldást. A másik alternatívát olyan úttörő találmányok jelentik, mint például az az egyedi közúti lámpa, amelyet Evan Miller álmodott meg.

Csillagos ég adta az ötletet
Az ötletembert egyik diáktársának megjegyzése ihlette meg, aki elmondása szerint azért szeret Kínán kívül utazni, mert más helyeken látni a csillagokat is. Evant ez a mondat annyira megérintette, hogy úgy döntött, kitalál valamit, ami még a kínaiaknak is lehetővé teheti, hogy lássák az eget - ehhez azonban ki kell pucolnia a városok szmogos levegőjét. Így kezdődött a liliomlámpa tervezése, mely ha megvalósul, megoldást kínálhat a kipufogógáz ellen. Azonban a tiszta égboltnál sokkal fontosabb az egészségre gyakorolt jótékony hatása, ugyanis csak Kínában, naponta négyezer ember leli halálát a szennyezett levegő miatt (cikk ide kattintva). Így érthető, hogy a speciális lámpákat elsősorban a nagyforgalmú utak mentén kellene felállítani.

Praktikus és esztétikus
Az eszköz elnevezése a valódi növények tisztítóképességét hivatott szimbolizálni. A felületén elhelyezett kisebb nyílások szívják be a szennyezett levegőt, melyet aztán többféle szűrő tisztít meg. Magát a lámpát alumínium borítja, a 100 wattos LED-égőket pedig polikarbonát borítás és fényvisszaverő alumíniumfelület védi. A belsejében található a vezérlő áramkör, a szűrők működését segítő motor, valamint maguk a szűrők.

A ventilátorral működő belső szűrőrendszer három filtert is tartalmaz: az üvegszálas HEPA szűrő a szennyező részecskék 99,97 százalékát képes eltávolítani a levegőből. A MOF szűrő a szénatomokat hivatott csapdába ejteni - amit aztán újra lehet hasznosítani. A harmadik filter többek között a szagoktól mentesíti a levegőt. A szűrők egyébként a lámpa lábában helyezkednének el, kicserélésük így pofon egyszerű.

Reméljük, hogy a körültekintő tervezés eredményeként hamarosan működés közben is viszontláthatjuk e leleményes szerkezetet.


Képek forrása, további fotók és érdekes információk Evan Miller weboldalán.


A rovat új hírei

Hasonló

"Szupernövényekkel" a szmog ellen

A legújabb kutatások szerint a a sűrűbb lombozatú, érdesebb és bolyhosabb levelű növények képesek a legtöbb légszennyezést ...