Csikkgyűjtő önkénteseket is várnak

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/05/08

Közösen tisztíthatják meg a szeméttől környezetüket azok az önkéntesek, akik jelentkeznek az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) háromnapos országtisztító akciójára. A TerraCycle-lel való együttműködésüknek köszönhetően a TeSzedd! során külön gyűjtött csikkeket pedig még újra is hasznosítják.

Idén május 9-11. között negyedik alkalommal kerül megrendezésre a TeSzedd! akció, amelynek célja, hogy a civilek önkéntesen szerveződő csoportjai tisztítsák meg a szeméttől a lakóhelyükhöz közeli parkokat, köztereket. A gyűjtéshez bárki csatlakozhat, aki május 2-ig regisztrál a www.teszedd.hu oldalon. A munkavégzéshez szükséges eszközöket, valamint az összegyűjtött hulladék elszállítását a projekt szervezője, az OHÜ biztosítja.

A TerraCycle Magyarország –  amely cég arról ismert, hogy a legextrémebb hulladéktípusokat is újrahasznosítja – idén is ingyen átveszi és feldolgozza az akció során összeszedett csikkeket, ezért arra biztatják a programban részt vevő csapatokat, hogy figyeljenek a cigarettamaradványok külön gyűjtésére. A cigarettahulladékok újrahasznosítására létrehozott, Csikk Brigád elnevezésű programjukba, amely a TeSzedd!-en kívül is folyamatosan fut, bármely vendéglátóhely, szálláshely vagy iroda ingyenesen regisztrálhat.

A csikkgyűjtésben részt vesz a Fővárosi Kertészet is, amely küldetésének érzi, hogy a minket körülvevő zöldterületeket ne csupán fenntartsa, kezelje, hanem egy élhetőbb környezetet alakítson ki Budapest parkjaiban, és terjessze a környezettudatos szemléletmódot. A FŐKERT több központi helyszínen koordinálja majd a szemétszedést a TeSzedd! alkalmával. A TerraCycle felkérése nyomán a Philip Morris Magyarország Kft. és a TATA Consultancy Services (TCS) kollégái is kiveszik részüket az országtisztítási akcióból. Az említett vállalatok munkatársai a Margitszigetet és az Andrássy utat fogják megtisztítani az eldobált cigarettacsikkektől.

„A TeSzedd! remek alkalom arra, hogy felelősen gondolkodva, közös összefogással jelentősen hozzájáruljunk környezetünk tisztaságához, és együttes erővel mutassunk példát. Vállalatunk számára kiemelten fontos a társadalmi felelősségvállalás, a csikkgyűjtés pedig kitűnő lehetőség arra, hogy kollégáinkat is bevonjuk az aktivitásokba.” – nyilatkozta Németh Ferenc, a Philip Morris Magyarország Kft. vállalati kapcsolatok igazgatója.

"A TATA-nál jelentős hagyománya van az önkénteskedésnek, rendszeresen veszünk részt társadalmi szempontból fontos akciókban. Cégünk irodaházában év eleje óta gyűjtjük a csikkeket az újrahasznosításuk érdekében. Amikor értesültünk a TeSzedd! mozgalomhoz való csatlakozás lehetőségéről, örömmel vállaltuk az együttműködést a TerraCycle-lel és a FŐKERT Zrt.-vel" – mondta el Bordós Gábor, a TCS Magyarországi Fióktelepének környezet- és munkavédelmi koordinátora.

Ha szeretne csatlakozni a Csikk Brigádhoz, vagy többet megtudna a csikkgyűjtésről látogasson el a TerraCycle honlapjára: www.terracycle.hu!

 

A FŐKERT-ről
A Fővárosi Kertészet legfőbb tevékenysége a parkfenntartási szolgáltatás, mely során Budapest 338 helyszínén, mintegy 5.900.000 m2 kiemelt zöldterületen végez fejlesztési és fenntartási munkálatokat. A Társaság kezelésébe tartoznak a budapestiek kedvelt parkjai, mint a Városliget, Margitsziget, Hajógyári sziget, és a turisztikailag kiemelt helyszínek, például a Várnegyed a Gellérthegy illetve a belváros területe. A FŐKERT 32.000 db fasori fa és ~ 100.000 db parkfa gondozását végzi éves szinten, ezen túl 540 ezer db egy- és kétnyári virággal szépíti meg Budapest közterületeit. A Társaság küldetésének érzi, hogy a minket körülvevő zöldterületeket ne csupán fenntartsa, kezelje, hanem egy élhetőbb környezetet alakítson ki Budapest parkjaiban, s elterjessze a környezettudatos látásmódot. Ennek érdekében a zöldterületekhez kapcsolódóan rendszeres tájékoztató és tanácsadói tevékenységet végez az országos és budapesti médiumokon keresztül, illetve évente több alkalommal szervez takarítási és figyelemfelhívó rendezvényeket.

A TerraCycle-ről
A TerraCycle Inc. egy nemzetközi, újrahasználattal és újrahasznosítással foglakozó vállalat, amely a nehezen újrahasznosítható csomagolóanyagokból mindenki számára elérhető és innovatív termékeket készít. A 2001-ben alapított TerraCycle világelső a nem újrahasznosítható fogyasztói csomagolási hulladékok gyűjtésében és újrahasznosításában. A TerraCycle több mint 30 világmárkával dolgozik együtt világszerte, olyan használt csomagolóanyagok és termékek gyűjtésében (chipses zacskó, édességcsomagolás, italos zacskó, írószer, fogkefe, stb.), amelyek máskülönben a hulladéklerakó helyekre kerülnének. A gyűjtött hulladékból újrahasznosított anyagok és termékek készülnek, amelyeket az interneten, vagy nagyobb áruházakban értékesítenek. A hulladékot a TerraCycle Brigádprogramok keretein belül gyűjti. Magyarországon a Brigádtagok minden visszaküldött csomagolóanyag után két forintot kapnak. A programban résztvevők maguk rendelkezhetnek arról, hogy az összegyűjtött hulladék után kapott pénzösszeget mely jótékony szervezetnek, alapítványnak ajánlják fel. További információ a cégről, és a programokhoz való csatlakozásról a http://www.terracycle.hu/ oldalon található.


A rovat új hírei

Hasonló

Ma: Teszedd!

Ma rendezik a Teszedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű szemétgyűjtési akciót országszerte.