Cigicsikkekből hamutartó

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/03/02

A csokipapírok után a cigarettacsikkek újrahasznosítására készül a TerraCycle. De vajon nem a lelkiismeretünket nyugtatja csak meg (ideig-óráig) egy-egy ilyen kampány? Kissé ironikus ugyanis, hogy a csikkek például hamutartóként kelnek "új életre"...

A kínai módszer
A cigarettacsikk-újrahasznosító programot a világon elsőként Tom Szaky, a TerraCycle cég fiatal vezetője indította el - bár a csikkek újrafelhasználási lehetőségeinek kutatása már régebb óta napirenden van. 2010-ben kínai tudósok értek el áttörést e téren: egy amerikai kémiai lapban publikált tanulmányuk szerint kilenc olyan anyagot azonosítottak a cigarettacsikkben, amelyekkel a fémfelületek megóvhatók, például a vas oxidációja pedig megelőzhető a - többek között - nikotint tartalmazó vegyülettel. Praktikusabban szólva, a csikkekből kinyert vegyszer megelőzheti például az acélcsövek rozsdásodását. Bőven akad ehhez Kínában "alapanyag", hiszen itt él a világon a legtöbb, mintegy 300 millió dohányos, és az országban füstölik el a világ összes cigarettájának egyharmadát.

A kínai férfiak közel hatvan százaléka dohányzik, átlagosan napi 15 szálat szívnak el. Becslések szerint egyébként évente 4,5 ezer milliárd (!) cigarettacsikk kerül a környezetbe világszerte, ráadásul körülbelül 15 évbe telik, amíg egy filter teljesen lebomlik. Valamit tehát tényleg tenni kell ezen elképesztő számok csökkentésére - de nem szabad elfelejtenünk, hogy a dohányzás jóval súlyosabb és összetettebb probléma annál, hogy pusztán a végtermék egy részének újrafelhasználásával megoldottnak tekintsük.

Cigarettacsikkből hamutartó
A csikkek újrahasznosításának programját - nem meglepő módon - a dohánygyárak finanszírozzák, hogy javítsanak megítélésükön. A Kanadában tavaly májusban indult TerraCycle-programban (fizetséget kapó) önkéntesek segítségével gyűjtik össze a csikkeket és a hamut, hogy műanyagot, abból pedig új terméket, például hamutartót (!) állítsanak elő. Nagyjából 1000-2000 csikkre van szükség ahhoz, hogy egy hamutartó elkészüljön. A feldolgozás során sterilizálás után a cigarettavéget feldarabolják, majd a papír és a dohány komposztba kerül. A filterben lévő cellulóz-acetátot a megolvasztás után különböző új termékek előállítására használják fel, majd piacra dobják őket. Kissé más koncepció tehát, mint a kínai...

Szimpatikusabb elem viszont a kampányban, hogy az önkéntesek a leadott mennyiségért pontokat gyűjthetnek, és iskolai programokat vagy karitatív egyesületeket támogathatnak belőle. A magyar származású Tom Szaky szerint a csikkek újrafelhasználásnak sikere felülmúlta a várakozásokat: nagyon rövid idő alatt több mint egymillió cigarettavég gyűlt össze. Az Egyesült Államokban és Spanyolországban bevált programhoz az elkövetkező hónapokban Franciaország, Németország, Ausztria, Dánia és Finnország is csatlakozik.

Ami hazánkat illeti, Daniel German, a Terracycle magyarországi képviseletének programvezetője az MTI-nek elmondta, hogy jelenleg tárgyalnak a cigarettacsikk újrahasznosítás-program bevezetésének magyarországi időpontjáról. A cég tavaly csokoládécsomagolások begyűjtésével indította el hazai tevékenységét, márciusban pedig sós snack hulladékakciót szerveznek - vagyis ismét egy egészségkárosító terméket igyekeznek kedvezőbb színben feltüntetni.

 

forrás: MTI, ndi-szip.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Tények a cigarettáról

A dohányt a maják és aztékok is elsősorban rituális célokra használták - mára azonban többmilliárdos üzletté vált a ...