Tények a cigarettáról

Magazin

írta: Kiss Gábor
2013/06/03

Indiánok; magyar feltaláló; vizeletben található vegyület; 1000 fokon izzó parázs... - 15 érdekes tény a cigiről.

1. Indián "ősök": A Maja és az Azték civilizációban is használták, főként rituális szertartásokon.

  2. Magyar feltaláló: A „parafa hegy” elnevezésű szűrőt eredetileg 1925-ben egy magyar feltaláló, Boris Aivaz alkotta meg. Szabadalmaztatta az eljárást, miszerint a filterét krepp papírból készítsék.

   3. Négyszáz milliárd dollár: A világ legkelendőbb terméke, globális szinten 400 milliárd dolláros üzletet jelent.

    4. Egy milliárd: Évente 5-6 billió szál jut 1 milliárd dohányosra.

     5. Karbamid, akár a vizeletben: Régebben ízfokozóként karbamidot adagoltak hozzá. Ez egy kémiai vegyület, amely a vizelet egyik fő eleme.

      6. Tíz másodperc az agyig: A dohányfüst belélegzését követő 10 másodpercben éri el az agyat a nikotin. Ezután kimutatható a test bármely pontján, még az anyatejben is.

       7. Sokszorosan rákkeltő: A tartalma többek közt arzén, formaldehid, ólom, hidrogén cianid, nitrogén oxid, karbon monoxid, ammónia és 43 ismert (rákkeltő) karcinogén.

        8. Kevesebb antioxidáns: A dohányzók immunrendszere jobban igénybe van véve a nem-dohányzókéhoz képest, vérük kevesebb antioxidánst tartalmaz, azonban immunrendszerük - aktivitásuknak köszönhetően - gyorsabban reagálhat a vírustámadásokra (egy ideig).

         9. A rossz emésztés a fogyókúra délibábja: Az étkezés utáni dohányzás "segíti" a gyorsabb anyagcserét, mivel olyankor a szervezet az emésztés helyett inkább a vérsejtek védelmére, a bejuttatott méreganyagok eltávolítására koncentrálja energiáit. Ilyenkor azonban a gyomor, az elfogyasztott étel csak egy részét emészti meg.

          10. Placebo: A dohányzás mindig olyan hatást vált ki, amilyet a használója "elvár tőle” (nyugodtság, feloldódás, éberség), ez teszi a cigarettát a világ egyik legjobb placebo hatású élvezeti cikkévé.

           11. "Néhány" év minusz: Tudósok állítják, hogy egy átlagos cigarettázó a dohányzás következtében 14 évet veszít az életéből. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a dohányzás fiatalon sírba visz.

            12. Környezetromboló: Több, mint 4000 összetevőt tartalmaz, amelyek égés közben további több, mint 200 “vegyületet” hoznak létre, ezek egy része bizonyítottan környezetromboló hatású is.

             13. Egyre megy: A „Light”, ill. mentolosat használó dohányosok általában erősebben szívják a cigarettát, ami hasonló kátrány és nikotinbevitelt eredményez mint a normál cigaretták esetében.

              14. Izzás 1000 fokon: Parázsló vége akár az 1050 Celsius fokot is elérheti, így csupán 500 fokkal marad el a vas olvadáspontjától!

               15. Vagyonnyi tűzkár: Az égő cigarettacsikkek globálisan évi 27 milliárd dollárnyi tűzkárt okoznak, ez az USA GDP-jének a kétszerese!

                

               A rovat új hírei

               Hasonló

               Nem csak a dohányzás az oka

               Asztma, tüdőrák... - a szennyezett levegő tartós belélegzése az európai engedélyezett értékek alatti mennyiségben is növeli ...

               A rovat legolvasottabbjai