Vegetáriánus "szalonnát" állítottak elő egy ukrán agráregyetem diákjai

Hír

írta: MTI
2018/09/27

Az északkelet-ukrajnai Szumi megyeszékhely agráregyetemének diákjai álltak elő a "vegetáriánus szalonna" receptjével, amely növényi olajból és zselatinból áll.

Az egyetem táplálkozástani tanszékének tanára szerint az ukránok nemzeti eledelének számító szalonna vegetáriánus változata egészséges alternatívája az igazinak, hiszen nem tartalmazza az állati eredetű szalonnában lévő káros anyagokat. Többféle zsírtartalmú és ízesítésű műszalonnát tudnak készíteni, így sósat, paprikásat, illetve egyéb fűszerekkel ízesítettet, de akár savanyú vagy édes ízűt is.

Noha a recept híre bejárta a világsajtót, fontos megjegyezni, hogy nem ez az első húsmentes szalonna: 2015-ben adtunk hírt az Oregoni Egyetem vegáncsemegéjéről, amely algából készült, a jövőben pedig várhatóan egyre több ilyen ételinnovációval fogunk találkozni. Ugyanis a népesség növekedése, valamint a klímaváltozás már jelenleg is negatív hatással van az élelmiszer-termelésre. Ezért - elsősorban a szegényebb régiókban élőknek - az élelmiszer-fogyasztási szokásaikon rövid időn belül drasztikusan változtatniuk kell, a jövőben csökkenteni kell például az állati fehérjék bevitelét. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületének (EASAC) 2017 évi állásfoglalása a tengeri élelmiszerek arányának növelését ajánlja, valamint felhívja a figyelmet a laboratóriumban előállított húsban, illetve a rovarokban rejlő lehetőségekre.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló