Megvan a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyar döntőse!

Hír

írta: MTI
2021/05/30

Magyarország 2013 óta vesz részt a Stockholmi Ifjúsági Víz Díjért folyó rangos nemzetközi versenyen. Idén a lucerna barna levének erjesztéséről és környezetbarát újrafelhasználásáról írt munkával jutott a svédországi döntőbe egy magyar diáklány.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleményében számoltak be a versenyről, ahol a győztes Kovács Emília, a kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium 10. osztályos tanulója lett.

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díj első helyezettjének jutalma 15 ezer dollár (több mint 4 millió forint) és egy kristályszobor, iskolája pedig 5 ezer dollárban (1,5 millió forintban) részesül. A második legjobb pályamű készítője 3 ezer dollár (900 ezer forint) pénzjutalmat és egy kitüntetést kap.

"Vizeink és környezetünk védelme korosztálytól függetlenül mindannyiunk közös felelőssége, mégis a jövő generációjának meghatározó szerepe van természeti értékeink megóvásában, a fenntarthatóság biztosításában" - idézték a közleményben Szalóki Szilviát, a MEKH elnökhelyettesét, aki zsűritagként vett részt a magyarországi döntőn.

A Stockholmi Ifjúsági Víz Díjat 1997-ben alapították. A nemzetközi versenyen, amelyen 15 és 20 év közötti középiskolás fiatalok vesznek részt, Magyarország 2013 óta képviselteti magát. Olyan pályamunkákkal lehet nevezni, amelyek eredeti ötleteket mutatnak be a vízminőség-javítás, a vízkészlet-gazdálkodás, a vízvédelem, a víz- és szennyvíztisztítás területén. Idén a magyarországi döntőt szombaton rendezték Budapesten, a zsűri öt pályázatot értékelt.

További információk a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyarországi versenyének weboldalán olvashatók - emelték ki a közleményben.

A 2017-es verseny indulói:


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Pixabay


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló