41 magyarországnyi jégtakaró tűnt el a sarkvidékeken!

Hír

írta: ecolounge
2016/12/06

Negatív jégrekord az északi- és déli sarkoknál: A klímaváltozás hatásai sokkal rosszabbak lehetnek a vártnál.

Miután több, mint egy Indiányi, azaz körülbelül 41 Magyarországnak megfelelő terület olvadt el a sarkokon, a tudósok amiatt aggódnak, hogy a globális felmelegedés hatásai sokkal rosszabbak lehetnek a vártnál. Mindez az emberi tevékenységnek és az abból eredő szélsőséges időjárásnak köszönhető.

- Őrült dolgok történnek – mondta Mark Serreze, az USA Nemzeti Hó és Jég Adatközpontjának (National Snow and Ice Data Center, NSIDC) igazgatója, azt kommentálva, hogy az Arktisz, avagy az Északi-sark egyes részein bizonyos novemberi napokon a hőmérséklet 20 fokkal magasabb volt az átlagosnál. Egyébként 2016 világszerte a legmelegebb évnek ígérkezik.

Emellett, a NSIDC műholdas mérései alapján december 4-én a sarki jég kiterjedése 3.84 millió négyzetkilométerrel volt kevesebb, mint a 1981-2010-es átlag. Ez a terület nagyobb, mint az indiai szubkontinens és Vietnam területe együttvéve.

Így december elején az északi-sarki jég területe 10,25 millió négyzetkilométer, mellyel megdőlt a 2006-ban mért negatív rekord, az antarktiszi jég pedig 11,22 millió négyzetkilométer, mely az 1982-ben tapasztalt állapotoknál is rosszabb.

A jégolvadás ördögi kört indít el (ez az un. "halálspirál"), azaz:

  • Minél kevesebb a jég, a víz annál könnyebben olvasztja meg a gleccsereket, ez pedig még inkább felgyorsítja a tengerszint emelkedésének folyamatát.
  • A hó eltűnik, helyén a fagyott - és halott - sötét talaj jelenik meg, mely - a hó fehér színével ellentétben - szinte szívja magába a fényt, tehát hőt nyel el, méginkább melegszik.
  • A korábban még fagyott talaj (permafroszt) kiolvadása felgyorsul, így az abban elzárt - nagyrészt metán - üvegházgázok kiszabadulnak a légkörbe, ami méginkább erősíti a felmelegedést (ahogyan ezt be is mutattuk a Klíma-apokalipszis cikksorozatunk első írásában).

Arról már novemberben írtunk, hogy az Északi-sarkon katasztrofális a helyzet.

 

forrás: independent.co.uk, ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló

A rovat legolvasottabbjai