21-en meghaltak egy futóversenyen Kínában a viharos időjárás miatt

Hír

írta: MTI
2021/05/25

172-en indultak azon a 100 kilométeres hegyi terepfutóversenyen, amit szombaton rendeztek meg az északnyugat-kínai Kanszu tartományban. Ám az ultramaratont hatalmas vihar szakította félbe: többen megsérültek, a tragédiának 21 halálos áldozata volt.

A jégeső, fagyos eső és szélvihar mintegy másfél órával a rajt után zúdult le a verseny magaslati szakaszának 20. és 31. kilométere közötti részére. Az egyik résztvevő Hszinhua kínai állami hírügynökségnek azt mesélte: alig tudott mozogni, vagy megállni a lábán a hegyen végigtomboló szélviharban. A nő tapasztalt terepfutóként - már három alkalommal vett részt 100 kilométeres hegyi futóversenyen, - szélkabátot, sürgősségi gyógyszereket - a többi közt glükózt és káliumtablettákat - is vitt magával a versenyre. A szervezők azonban idén először nem tették kötelezővé, hogy a versenyzők szerelkezzenek fel szélkabáttal.

A helyszínre több mint 700 mentőt vezényeltek, akiknek 151 versenyzőt sikerült biztonságba helyezni, öt indulót könnyebb sérülésekkel kórházba szállítottak. 21-en azonban életüket vesztették a viharban.

 

A hős juhász

A mentőcsapatoknak nagy segítséget jelentett a futók felkutatásában a mintegy 60 helyi lakos - mondta el Luo Csung-csuan, a közeli Csangseng falu elöljárója. "Mi helyiek, különösen pedig a juhászok, mint Csu jobban ismerjük a környéket, ezért ajánlottuk fel a segítségünket a mentésben" - tette hozzá.

Az említett Csu Ko-ming, egy 49 éves helyi juhász szombaton, szokásához híven több mint 30 juhot számláló nyáját legeltette a hegyoldalban. Mivel hallott a közelben megrendezett, ultramaraton versenyről, úgy tervezte, hogy megnézi az eseményt, de a váratlanul lezúduló eső és jégeső miatt be kellett húzódnia egy barlangba, ahová néha pihenni járt. A férfi a Beijing News című lapnak elmondta: dermesztő hideg volt, még annak ellenére is fázott, hogy kabátot viselt. Csu a barlangban magára terítette a korábban odavitt takaróit is.

Nem sokkal később egy bajba jutott futó segítségkiáltásaira lett figyelmes, akinek a segítségére sietett. A futót, aki az esőben bőrig ázott, és a lábai begörcsöltek, a juhász a barlangba vitte, ahol megmasszírozta a lábait, aztán tüzet gyújtott és a takaróiba bugyolálta a férfit. Később négy másik futó haladt el a barlang előtt, Csu őket is behívta. Egy hatodik bajba jutottra akkor bukkant, amikor elindult, hogy segítséget hívjon. A férfi a földön feküdt, és rossz állapotban, de eszméleténél volt. Csunak végül a többi futó segített a barlangba vinni a hatodik társukat. A hét ember végül mintegy négy-öt órát töltött a barlangban, mire a mentőcsapatok megérkeztek - derül ki a China Daily cikkéből.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / watarukawa

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Halász tragédiák

Ahogyan a halak a halászoknak, úgy a halászok az időjárás szeszélyeinek vannak kiszolgáltatva.