Tragédia: gleccservédő aktivista fulladt egy olvadó gleccser vizébe

Hír

írta: MTI
2021/01/02

Egy olvadó gleccser jéghideg vizébe zuhant december 20-án a "Glacier Bro" néven ismert népszerű kínai influenszer, Vang Hsziang-csün, aki a gleccserek védelme iránti elkötelezettsége miatt vált ismertté. Holttestét egyelőre nem találják.

A BBC beszámolója szerint a 30 éves férfi egy gleccservízesés megtekintése közben az olvadó gleccser jeges vizébe zuhant december 20-án Tibet északi részén, Lhari megyében. Noha a mentők továbbra is keresik őt, de a kínai Global Times újság által idézett mentőcsoport egyik tagja szerint valószínű, hogy Wangot egy jégtábla - egy úszó jéglap - alá sodródott, és kicsi a valószínűsége, hogy ezt túlélte. Holttestét nem találták meg, de közösségimédia-beli profilján gyászjelentés tűnt fel.

"Fivérem immár örökre kedvenc vízesésében nyugszik. Egész életében megszállottja volt a gleccsereknek, az életét adta értük. Ez a legjobb végső nyughely számára" - olvasható a nekrológban. Egy, a kínai közösségi médiában terjedő videón látszik, amint Vang egy sziklára felmászva elveszíti az egyensúlyát egy vízesés lábánál, majd a gyors sodrású jeges vízbe esik.

Az influenszert jól ismerték a gleccserek világát bemutató és a figyelmet a klímaváltozás következményeire felhívó videóiról. A szecsuani születésű influenszer gleccserek tucatjait járta be, videói, amelyeken jégmezőkön botladozva lelkendezve számol be gleccserbarlangok és -alagutak felfedezéséről, gyorsan népszerűek lettek a világhálón. Vang Hsziang-csün hét év alatt több mint 70 gleccsert fotózott le, és felszólalt egy klímaváltozással foglalkozó ENSZ-konferencián is.

"Csak a helyszínen lehet igazán látni, milyen gyorsan olvadnak a gleccserek" - mondta korábban egy interjúban, amelyet a Hszinhua kínai hírügynökségnek adott.


Kép forrása: flickr.com / Szerző: World Meteorological Organization

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló