A Greenpeace és az Energiaklub bíróságon támadta meg Paks II környezetvédelmi engedélyét

Hír

2017/05/25

Paks II környezetvédelmi engedélye számos kérdést nem tisztáz megfelelően, a kiadott környezetvédelmi engedély felelőtlen, az új atomerőmű a környezetet és a lakosságot is veszélyeztetheti. A Greenpeace Magyarország és az Energiaklub ezért bíróságon támadta meg az engedélyt - áll a Greenpeace Magyarország szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményében.

A Greenpeace Magyarország és az Energiaklub bíróságon támadta meg Paks II környezetvédelmi engedélyét, mert az engedély és az engedély alapjául szolgáló hatástanulmány nem ad megnyugtató választ számos alapvető kérdésre. A zöld szervezetek azt várják az igazságszolgáltatástól, hogy az ítélet meghozataláig függessze fel a másodfokú határozat végrehajtását, és az eljárás lezárultával helyezze hatályon kívül Paks II környezetvédelmi engedélyét.
A zöld szervezetek keresetükben 16 pontban sorolják fel az engedéllyel kapcsolatos aggályaikat, melyekből az alábbiakat tartják a legsúlyosabbaknak:

  • Az engedély rendezetlenül hagyja a nukleáris és radioaktív hulladékok kezelésének sorsát és a leszerelés kérdéseit. Az elkészült hatástanulmány súlyosan hiányos: nincs bizonyítva, hogy elegendő hely lesz-e Bátaapátiban a kis és közepes aktivitású hulladékok végleges elhelyezésére (ahol már az ideiglenes tárolás megoldása is kérdéses); továbbá teljesen megoldatlan a kiégett fűtőelemek átmeneti tárolása és végleges elhelyezése.
  • A hatástanulmány nem vizsgálja kielégítő módon Paks II építésének és üzemeltetésének környezeti hatásait. A tervezett építési és üzemidőt a több mint másfél évig tartó eljárás utolsó két hónapjában módosították, és a módosítást követően már nem készültek megfelelően alapos vizsgálatok. Paks I és Paks II együttes üzemelési ideje például az eredeti három évről időközben hét évre változott, ezt azonban már nem vizsgálták részletesen, pedig a módosítás jelentős változásokat eredményezhet többek között a Duna élővilágára. A hatástanulmány a blokkok együttes építéséből fakadó plusz környezeti terhelésre és a Paks I-re hatással lévő talajvízszint-csökkenésre se tér ki érdemben.
  • A tervezett új paksi atomerőmű környezeti engedélyezési eljárása 2014 decembere óta zajlik. Az eljárásban a Greenpeace Magyarország és az Energiaklub a kezdetek óta ügyfélként vesz részt. A környezetvédelmi szervezetek több ponton hiányosnak és homályosnak találták az MVM Paks II. Zrt. által készített és benyújtott hatásvizsgálati dokumentumokat, ezért a hatásvizsgálat alapján a Baranya Megyei Kormányhivatal által 2016. szeptember 29-én kiadott környezetvédelmi engedélyt 2016 októberében megfellebbezték. A másodfokú hatóság azonban ennek nem adott helyt, így Paks II környezetvédelmi engedélye 2017 márciusában jogerőre emelkedett. Mivel a határozat továbbra sem rendez számos fontos kérdést, az Energiaklub és a Greenpeace Magyarország az engedélyt a bíróságon megtámadta, és keresetében azt kéri: a bíróság függessze fel a másodfokú határozat végrehajtását, és a környezetvédelmi engedélyt az elsőfokú határozatra is kiterjedő hatállyal szüntesse meg.
  • „Paks II környezeti engedélyét felelőtlennek tartjuk. Az erőmű veszélybe sodorhatja hazánk környezetét és a lakosságot. A környezetvédelmi engedély azonban csak egyike a Paks II-vel kapcsolatos aggasztó kérdéseknek. Annak érdekében, hogy minél átláthatóbb legyen a legalább 4000 milliárd forintos beruházás, a mai nappal útjára indítjuk paksameta.hu blogunkat, melyben naprakész elemzéseket adunk a paksi bővítésről szóló információkról, rámutatunk a tájékoztatás hiányosságaira, és segítünk a nyilvánosságra hozott adatok értelmezésében. Mindannyiunk érdeke, hogy Paks II-vel kapcsolatban tisztán lássunk” – mondta Perger András, a Greenpeace Magyarország energiakampány-felelőse.

Források:

Paks II környezetvédelmi engedélye: http://www.kormanyhivatal.hu/download/2/b3/03000/paks%2078%20140_201609290815.pdf
A Paks II-ről készült környezeti hatástanulmány: http://oracle.barko.hu/kofo/755.zip
A Greenpeace Magyarország értékelése Paks II környezeti hatástanulmányáról: http://www.greenpeace.org/hungary/PageFiles/696024/paksII-kht-ertekelese_greenpeace.pdf
Az Energiaklub véleménye Paks II környezeti hatástanulmányáról: http://www.energiaklub.hu/sites/default/files/paks_ii_kht_energiaklub_velemeny_2015okt.pdf
Greenpeace Paks II blog:
paksameta.hu


    forrás: Greenpeace

    A rovat új hírei

    Hasonló