NAÜ: tovább nő a nukleáris energiatermelés 2030-ig

Hír

írta: MTI
2016/09/26

Várhatóan növekszik a nukleáris energiatermelés a következendő években, 2030-ig mintegy két százalékos emelkedésére lehet számítani világviszonylatban - olvasható a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pénteken kiadott közleményében. A NAÜ becslése szerint Európában visszaesés tapasztalható majd. A szervezet minden évben ismerteti a nukleáris energiatermelésre vonatkoztatható becslését. A pénteken megjelent tanulmány immár a 36.

"A nukleáris energia hosszú távon igen fontos szerepet játszik a világ energiaellátásában" - hangsúlyozta Mikhail Chudakov, a NAÜ nukleáris energiáért felelős főigazgató-helyettese. A népesség növekedésével nő a energiahasználat iránti igény is, így a nukleáris energia hozzájárulhat a megbízható és a biztonságos energiaellátáshoz, így az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása is csökken - idézi a közlemény a főigazgató-helyettest.

Az atomenergia termelőkapacitása becslések szerint 2030-ra 1,9 százalék és akár 56 százalék közötti mértékben bővülhet, míg a tavalyi előrejelzések 2,4 és 68 százalék közötti lehetséges növekedést jeleztek. A tanulmány szerint a világ atomerőműveinek kapacitása a legkisebb bővüléssel számolva is a tavaly mért 382 gigawattról legalább 390 gigawattra nőhet 2030-ban.

Világszerte 30 országban összesen 450 nukleáris erőművi blokk működik. A szervezet jelentése szerint a jelenleg működő erőművek több mint fele harminc évnél idősebb. Az elöregedő atomerőműpark miatt a NAÜ azzal számol, hogy a következő 15 évben nagyjából 150 gigawatt teljesítmény már új építésű erőművekből fog rendelkezésre állni.

A Távol-Keleten, jellemzően Kínában és Dél-Koreában várható a legjelentősebb atomenergia-ipari fejlesztés, a jelenlegi 93,8-ról 132 gigawattra nőhet a teljesítmény. A Közel-Keleten és Dél-Ázsiában is teljesítménynövelést várnak, a jelenlegi 6,9-ről 27,7 gigawattra. Oroszországban és Fehér-Oroszországban összesen kilenc újépítésű reaktor található, ezek ellenére Európában az atomenergia-termelés csökkenése tapasztalható, különösen Németország atomellenességének következtében. A NAÜ jelenleg Kelet-Európában 50,5 gigawattos teljesítményt jelez, amely 49,9-re eshet vissza. Nyugat-Európában a csökkenés jelentősebb, a jelenlegi 112,1 gigawattról 77 gigawattra mérséklődhet 2030-ra a NAÜ szakértői szerint.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló