A jövő évtől az ukránoknak is szelektíven kell gyűjteniük a háztartási hulladékot

Hír

írta: MTI
2017/08/29

A kijevi jogalkotók törvényben írták elő Ukrajna lakosainak, hogy a jövő év kezdetétől szelektíven gyűjtsék a háztartási hulladékot.

Viszont a részleteket, vagyis azt, hogy miként tudják majd ezt végrehajtani, még nem dolgozták ki - mutatott rá a TSZN ukrán hírtelevízió keddi riportjában.

Az ukrán városokban állítólag az európai gyakorlathoz igazodva szelektív hulladékgyűjtő konténereket helyeznének ki külön az üvegeknek, a műanyag- és a papírhulladékoknak.

A TSZN rámutatott arra, hogy a több mint 40 millió ukrán lakos mindegyike átlag napi egy kilogramm szemetet "termel". Jelenleg Ukrajna területének egyhetedén gondot jelent a hulladék kezelése. Csak a hivatalos szemétlerakók területe 43 ezer négyzetkilométer, ami nagyjából Dánia területének felel meg, miközben a hulladék 40 százaléka újrahasznosítható anyagokból áll.

Zöld aktivisták Kijevben a közelmúltban több szelektív hulladékgyűjtő konténert helyeztek ki az ukrán főváros nagyobb lakótelepein. Céljuk minden bizonnyal az, hogy felmérjék, mennyire környezettudatosak a kijeviek, miközben ez számukra semmilyen anyagi hasznot nem hoz, hiszen Ukrajnában jelenleg a szemétszállítás díja része a többféle kommunális szolgáltatásokért kért havi díjfizetésnek. Ez azt jelenti, hogy a egy körzet a helyileg meghatározott átalánydíjat fizeti ki a szemétkonténerek meghatározott időnkénti kiürítéséért, függetlenül attól, hogy azok mennyi szemetet tartalmaznak. Ez a rendszer magától értetődően anyagilag nem ösztönöz senkit szelektív hulladékgyűjtésre.

A háztartási hulladékok szelektálásában úttörő szerepet vállalt Lemberg (Lviv) városa, amely azóta küzd szemétproblémával, hogy tavaly június elején kigyulladt, majd oltás közben beomlott az ország legnagyobbjaként számon tartott hulladéklerakó a nyugat-ukrajnai város közelében (a katasztrófáról szóló cikkünk itt olvasható). Az eset komoly sajtóvisszhangot kapott Ukrajnában és külföldön, hiszen a 26 hektáron elterülő hatalmas, néhol hatvan méter magas szeméthegyen történt csuszamlásban négyen életüket vesztették. A szemétlerakó kiesése miatt a megyeszékhelynek azóta is komoly gondja, hogy hová vigye a több mint 730 ezres lakosú nagyvárosban termelt háztartási hulladékot, mert a környékbeli szemétlerakók ódzkodnak befogadni az onnan érkező szemetet. Lembergből származó háztartási hulladék időről időre megjelenik Ukrajna más területein mint illegálisan lerakott szemét: áprilisban Lembergből származó háztartási hulladékhalmokat fedeztek fel a nukleáris katasztrófa sújtotta csernobili övezetben (erről jelent meg hír a hasznositsd.hu-n), de találtak más nyugat-ukrajnai megyékben is lembergi szemetet, a hónap elején pedig már a Kijevtől északkeletre lévő Csernyihiv megyében is megállítottak a hatóságok egy 19 tonnányi lembergi szemetet szállító kamiont, amely az északkeleti Szumi megyébe tartott.


Kép forrása

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Szemétben az élelmiszer

A magyarországi háztartásokban a megvásárolt élelmiszerek 10%-a kerül kukába. Tudatos vásárlással körülbelül 50.000 Ft-ot ...