Az újrahasznosítás rajtunk (is) múlik

Magazin

2016/03/11

Elindult a hasznositsd.hu oldal, mely hasznos ötletekkel és egy sci-fi imagefilmmel szeretné felhívni a figyelmet a globális hulladékproblémára.


Évente 3,8 millió tonna, azaz két Gellért-hegynyi hulladékot termelünk Magyarországon, aminek nagy része újrahasznosítható lenne, ha kellő figyelmet fordítanánk a hulladék megfelelő kezelésére.

Élelmiszerpazarlás, e-hulladék, digitális környezetszennyezés
Európában és Észak-Amerikában egy ember átlagosan 95-115 kg élelmiszert dob ki évente. Az Európai Unió országaiban fejenként átlagosan 157 kg csomagolási hulladék keletkezik egy évben. 2014-ben világszerte 41,8 millió tonna elektronikai hulladék keletkezett. A háztartási e-hulladéknak azonban mindössze csak 16%-a kerül újrahasznosításra. Csak néhány kiragadott példa a világszerte tapasztalható, elképesztő mértékű hulladéktermelésre.

Magyarországon a papír, műanyag és fémhulladéknak jelenleg 39%-a kerül újrahasznosításra. 2020-ra ezt a számot szeretnénk 50%-ra feltornázni. Országszerte ma már 9700 szelektív hulladékgyűjtő sziget létezik, emellett pedig egyes helyeken - például Budapesten - már működik a házhoz menő gyűjtés is. Szóval, elviekben adottak a feltételek a javulásra. Már csak a szándék hiányzik.

Cselekedj időben!
Miért nem teszünk valamit azért, hogy ez megváltozzon? – Jogos a kérdés, hisz, ha időben cselekednénk, még átírhatnánk a jövőnket! A változást azonban ne mástól várjuk, nekünk kell azt elkezdenünk. Lehetőleg még ma.

A hasznositsd.hu oldal egyik legfontosabb célja, hogy hozzájáruljon a szelektív hulladékgyűjtés népszerűsítéséhez. Számos hasznos információval szeretnénk neked segíteni, például abban, mihez kezdj a kiürült tusfürdős flakonnal, a kiégett villanykörtével vagy a fáradt sütőolajjal. Ezeket ugyanis mind lehet szelektíven gyűjteni. Az oldalon egész sor fontos, hulladékkezeléssel kapcsolatos fogalom magyarázatát is megtalálod, és részletesen elmondjuk, melyik hulladéktípussal mi a teendő.

További információk: www.hasznositsd.hu

forrás: impressmagazin.hu

A projekt az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság támogatásával valósult meg (szelektalok.hu).


forrás: impressmagazin.hu

A rovat új hírei

Hasonló