A mérföldkőnek számító döntés: Az Európai Bíróság megerősíti, hogy hatásvizsgálat szükséges az “új GMO-k” esetén is

Hír

2018/07/25

A Magyar Természetvédők Szövetsége üdvözli az Európai Unió Bírósága mai döntését, amely szerint az utóbbi időben viták kereszttüzébe került új génmódosítási technikákat alá kell vetni az uniós élelmiszerbiztonsági és környezeti hatásvizsgálatoknak, és biztosítani kell a génmódosítás jelölését a fogyasztók számára.

A mérföldkőnek számító döntésében az Európai Unió Bírósága megerősítette, hogy a növényi ill. állati sejtek módosításának új technikái – amelyet egyesek génszerkesztésnek is neveznek – GMO-nak minősülnek és alá kell vetni ugyanannak a környezeti és egészségügyi hatásvizsgálatnak, mint amelyek a jelenlegi génmódosított élelmiszerekre vonatkoznak.

Ezeket az új, "2.0-ás” génmódosítási technikákat teljes mértékben be kell vizsgálni mielőtt kiengedjük őket a földjeinkre, illetve bejuthatnak az élelmiszereinkbe. Üdvözöljük az Európai Bíróság mérföldkőnek számító döntését, amellyel kudarcot vallottak a géntechnológiai ipar arra irányuló legutóbbi kísérletei, hogy ránk kényszerítsék ezeket a senki által nem kívánt génmódosított termékeket – értékelte a hírt Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

A géntechnológiai ipar azzal érvelt, hogy ezek a 2.0-ás génmódosított élelmiszerek és haszonnövényeket nem kell alávetni az EU génmódosított szervezetekre vonatkozó hatásvizsgálatoknak, és jelölési kötelezettségnek. A mai döntés így megvédi az uniós élelmiszerbiztonsági és nyomonkövethetőségi előírásokat, amelyeket veszélybe sodort volna bármiféle következetlenség a határozatban.

A természetvédők szerint az Európai Bíróság döntése egyértelműsítette, hogy ezen új technikákra is vonatkozik a génmódosított mezőgazdaság magyar Alaptörvényben rögzített tiltása.

A magyar döntéshozóknak fel kell lépniük, hogy az európai GMO szabályozás minden tekintetben kiterjedjen az új génmódosított termékekre és hazánk utasítsa el ezek mezőgazdasági hasznosítását – folytatta Fidrich Róbert.


Jegyzetek:

[1] Az Európai Bíróság döntése: https://curia.europa.eu/jcms/upload/docs/application/pdf/2018-07/cp180111hu.pdf

Az Európai Bíróság döntése: bejönnek-e a "2.0-ás GMO-k" a hátsó ajtón? -- a Magyar Természetvédők Szövetségének háttéranyaga


forrás: MTVSZ

A rovat új hírei

Hasonló