Greenpeace Magyarország - MTVSZ - Védegylet: Az Európai Parlament magyar képviselői utasítsák el a CETA-t!

Hír

2017/02/14

A Greenpeace Magyarország, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet Egyesület közös levélküldő kampányban kéri az Európai Parlament (EP) magyar képviselőit, hogy utasítsák el az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt (CETA). A CETA-ról 2017. február 15-én plenáris szavazáson dönt az EP. Az egyezmény szembemegy Magyarország alaptörvénybe foglalt génmódosítás-mentességével, veszélyezteti a lakosság egészségét, és nem garantálja kellőképpen a természeti környezet és a klíma védelmét.

Az Európai Parlament 2017. február 15-én plenáris szavazáson dönt az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) tervezetéről. A CETA tartalma jelenlegi formájában nem elfogadható, ugyanis a CETA kereskedelmi és beruházási céljai elsőbbséget élveznek a környezetvédelmi és közegészségügyi szempontokkal szemben.

„Ez az egyezmény elsősorban a multinacionális cégek érdekeit szolgálja, amelyek számára a CETA-ban szereplő befektetői bírósági rendszer különleges előjogokat biztosít, lehetővé téve számukra, hogy bepereljék azokat a kormányokat, amelyek állampolgáraik egészségének, illetve környezetünk védelme érdekében meghoznak bizonyos intézkedéseket, jogszabályokat. Ugyanakkor az amerikai Tufts Egyetem munkatársai által készített független gazdasági elemzés szerint a CETA 200 ezer munkahely megszűnéséhez vezethet Európában” – emelte ki Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programfelelőse.

„A CETA veszélybe sodorja az európai mezőgazdaságot és a kistermelőket. Az egyezmény hatályba lépésével Kanada nagyüzemi módon előállított, olcsó húst exportálna az EU-ba, amelynek előállítása során nem kellene megfelelnie az európai környezetvédelmi és állatvédelmi követelményeknek. Az egyezmény fő nyertesei az élelmiszeripari óriáscégek és a kanadai állatgyárak lennének, amelyek már ma is nagyobb piaci erővel és alacsonyabb termelési költségekkel rendelkeznek”
– tette hozzá Újszászi Györgyi, a Védegylet főtitkára.

Az egyezmény különösen elfogadhatatlan Magyarország számára.

A megállapodás veszélyeztetné Magyarország Alaptörvénybe foglalt génmódosítás-mentes mezőgazdaságát, mert a GMO-szennyezés legalizálásával a CETA felszámolná az uniós engedély nélküli GMO-kra vonatkozó zéró tolerancia elvét.

A CETA szembemegy továbbá a magyar Országgyűlés 2016. június 13-i határozatával, mely szerint nem támogatható olyan szabadkereskedelmi egyezmény, amely veszélyezteti a környezet- és egészségvédelem, az élelmiszer-biztonság, valamint az emberi jogi, illetve munkajogi garanciák jelenlegi szintjét, továbbá antidemokratikus vitarendezési eljárást tartalmaz.

„A magyar embereknek, és épp ezért az unióban hazánkat képviselő politikusoknak is, nemet kell mondaniuk a CETA tervezetére. Az állampolgárok Európáját kell erősítenünk, mert az Unió a tagállamokban élő emberek közösségéért van. Az EU elég erős ahhoz, hogy még a kereskedelmi egyezményekben is az igazságos, az emberek egészségét és a környezet védelmét előtérben tartó szabályozásokat támogasson” – nyilatkozta Mező János Bálint, a Greenpeace Magyarország programvezetője.

A Greenpeace, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet Egyesület ezért levélben fordult az Európai Parlament magyarországi képviselőihez. A zöld szervezetek emellett útjára indítottak egy levélküldő petíciót is, melynek segítségével minden állampolgár közvetlenül kérheti hazánk uniós parlamenti képviselőit, hogy utasítsák el a CETA jelenlegi tervezetét az EP február 15-i plenáris szavazásán.

forrás: Greenpeace

A rovat új hírei

Hasonló