A többi szabadkereskedelmi megállapodásra is mondjon nemet Magyarország!

Hír

2018/02/16

A Magyar Természetvédők Szövetsége üdvözli a földművelési miniszter azon döntését, hogy Magyarország nem támogatja a dél-amerikai országokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodást. A magyar mezőgazdaság és a hazai gazdák védelme érdekében ugyanakkor a természetvédők szorgalmazzák, hogy a Magyar Kormány és az Országgyűlés hasonlóképpen mondjon nemet az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálására.

Fazekas Sándor a földművelésügyi miniszter korábban úgy fogalmazott: a magyar mezőgazdaság, a gazdák érdekében a magyar kormány nem támogatja az EU-Mercosur megállapodást, mert az jelentős kockázattal járna. [1] A miniszter arról is beszélt, hogy miért is nyitnánk meg az európai piacot - gyakorlatilag kevés feltétel mellett - más országok részére, amikor képesek vagyunk ellátni magunkat megfelelő minőségű termékekkel, sőt exportálni is tudunk? Miért kell utaztatnunk a Föld a túlsó oldaláról olyan élelmiszereket, amelyekre ott helyben is szükség van. Mint fogalmazott, ez nyilvánvalóan kereskedelmi érdek, nekünk azonban mások a szempontjaink. Magyarország egészséges, jó minőségű, GMO-mentes élelmiszerrel akarja ellátni a hazai, az uniós és a külső piacokat is.

A Magyar Természetvédők Szövetsége üdvözli a földművelési tárca döntését, ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy az EU-Mercosur megállapodás kapcsán a miniszter által felvetett érvek ugyanúgy érvényesek az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményre (CETA) is. A Kanadával megkötött, de az EU tagállamok által még nem ratifikált egyezmény hasonló veszélyeket jelent a magyar mezőgazdaságra, [2,3] ezért azt kérjük a hazai döntéshozóktól, hogy a magyar gazdák valamint hazánk génmódosítás-mentességének védelme érdekében a Kormány és az Országgyűlés mondjon nemet a CETA ratifikálására - kommentálta a hírt Fidrich Róbert, Magyar Természetvédők Szövetsége programfelelőse.

Jegyzetek:
[1] http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/hirek/magyarorszag-nem-tamogatja-a-del-amerikai-orszagokkal-kotendo-szabadkereskedelmi-megallapodast
[2] https://mtvsz.hu/ttip_es_ceta_az_utolso_szog_a_videk_koporsojaban
[3] https://mtvsz.hu/az_eu_kanada_szabadkereskedelmi_egyezmeny_veszelyei___hatteranyag

 

forrás: MTI

A rovat új hírei