Trójai falónak tökéletes a CETA: A zöldek bíznak benne hogy Magyarország nemet mond az EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezményre

Magazin

írta: ecolounge
2016/09/21

Noha az elmúlt hetekben egyes európai politikusok kijelentései kapcsán felvetődött, hogy megfeneklettek az EU és Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi tárgyalások (TTIP), az ügy még messze nem lefutott, ráadásul a következő hetekben várhatóan dönteni fognak az EU tagállamok a TTIP "kisöccsének" számító EU-Kanada szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) ratifikálásáról.

Az Európai Bizottság 2016. július 5-én terjesztette be az Európai Tanács elé az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményt (Átfogó Gazdasági és Kereskedelmi Egyezmény – CETA) elfogadásra. Az egyezményről az EU kereskedelmi minisztereinek pénteki, informális tanácsülésén is tárgyalni fognak Pozsonyban.

Az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény, amelyet trójai falóként használhatnak fel a kanadai és amerikai multinacionális cégek, hasonlóan veszélyes, mint az európai közvélemény ellenállása miatt már a vezető politikusok által is egyre kevésbé támogatott TTIP.

A CETA éppúgy a globális nagyvállalatok érdekeit szolgálja: szabad utat enged a génmódosított növényeknek, illetve az óriáscégeknek, melyek normál bírósági rendszeren kívül eső eljárásokban perelhetnék az egészséges környezetet és az állampolgárok jogait védő kormányokat.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke ezt másként látja: ”Az unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodás a legjobb és a leginkább előremutató kereskedelmi megállapodás, ezért azt kívánom, hogy hatályba lépjen, amint lehetséges"

Aggodalomra ad okot, hogy az Európai Bizottság javasolja az egyezmény ideiglenes hatálybaléptetését, még a tagállami ratifikálási folyamat lezárulta előtt. Ennek következtében előállhat egy olyan helyzet, hogy a CETA alapján a kanadai cégek három éven belül akkor is beperelhetnek egyes európai kormányokat - akár hazánkat is -, ha esetleg a végén egy tagállam vétója miatt mégsem lépne hatályba az egyezmény. A CETA-t a tervek szerint a felek október végi csúcstalálkozóján írják majd alá.

Az európai közvélemény egyre jelentősebb része tekint aggodalommal a tervezett ügyletre, attól tartva, hogy az - korlátozva egyúttal a nemzeti kormányok mozgásterét is - megnyithatja majd az utat az olyan tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok előtt, melyek a környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon gondolkodás nélkül átgázolnak, ha érdekeik úgy kívánják. Kedd délután ezrek tüntettek Brüsszelben a szabadkereskedelmi megállapodás ellen. A "STOP TTIP & CETA" elnevezésű tüntetés résztvevői délután 4 órakor kezdtek gyülekezni a belvárosban, a felvonulás pedig 5 órakor indult meg. A demonstráció végén a tiltakozók "élő pajzsot" fognak formálni a kiállított két trójai faló ellen, amelyek a készülő szabadkereskedelmi egyezményeket hivatottak jelképezni.
Falóban a faló? A brüsszeli megmozdulást kezdeményező CNCD-11.11.11 nevű szervezet munkatársa, Michel Cermak szerint a "Kanadával kötendő szerződés a TTIP trójai falova, mi több, azáltal az amerikai cégeknek elegendő lenne létrehozniuk egy kanadai leányvállalatot ahhoz, hogy hozzáférhessenek az európai piachoz".

A hazai civil szervezetek szintén szorgalmazzák, hogy Magyarország ne támogassa az egyezményt, mert az súlyosan veszélyeztetné Magyarország szuverenitását, a magyar emberek érdekeit. Ezért 107 civil szervezet nyílt levélben fordult Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszterhez. A Greenpeace, a Magyar Biokultúra Szövetség, a Magyarországért Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Védegylet által kezdeményezett levelet több mint száz civil szervezet írta alá.

A nyílt levélben a civil szervezetek arra is felhívják a figyelmet, hogy CETA több szempontból ellentmond a 11/2016. (VI. 17.) országgyűlési határozatnak, amely a készülő szabadkereskedelmi egyezményekre vonatkozóan határozott meg szigorú feltételeket. Mindezek figyelembe vételével a civil szervezetek szorgalmazzák, hogy a kormány mondjon a nemet az Európai Tanácsban az EU és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezményre, és ne támogassa, hogy a CETA akár csak ideiglenesen hatályba lépjen. Ezzel a lépéssel várhatóan a magyar kormány nem lenne egyedül, hiszen szeptember elején Christian Kern osztrák kancellár kijelentette, hogy Ausztria nemcsak a EU és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi egyezményt (TTIP) ellenzi, hanem a CETA-t sem támogatja. A 107 civil szervezet által aláírt nyílt levél megtalálható itt.

 

forrás: MTVSZ, MTI

A rovat új hírei

Hasonló