A történelem legpusztítóbb földrengései

Magazin

írta: Tóth Judit
2015/01/19

Kisebb-nagyobb rengések szinte minden nap vannak a Földön, ezek többségét érezni sem lehet. Az emberiség történetében azonban számos olyan földrengés volt, mely komoly katasztrófát okozott és több százezer halálos áldozatot hagyott maga után.

1138-ban a szíriai Aleppóban pusztított földrengés, mely 230 ezer áldozatot követelt. Aleppo az Arab- és az Afrikai-kőzetlemezeket elválasztó kelet-anatóliai törésvonal mentén található. A várost a legerősebb rengés előtt egy kevésbé erős előrengés rázta meg, mely után a város lakosságának egy része elmenekült. Ez csak egy volt a térségben azokban az években tapasztalt több rengésből, ezért a kutatók feltételezik, hogy az áldozatok száma három közel egy időben történt nagy rengés- az 1137-es mezopotámiai, az 1138-as aleppói és az 1139-es grúziai- összemosásából származik.

Az emberiség történelmének legtöbb áldozatot követelő földrengése a Kína középső részén található Sanhszi tartományban történt, 1556-ban. A földmozgás, becslések szerint, 830 ezer halálos áldozatot követelt, és mintegy 1,5 millió ember sebesült meg. Hogy a Richter-skála szerint 8-8,3 erősségűre becsült földrengés ilyen sok áldozatot követelt, az leginkább annak tudható be, hogy az ott élők löszfalba vájt barlanglakásokban laktak, amik mind beomlottak a földrengés hatására. Voltak olyan régiók a térségben, ahol a lakosság 60%-a odaveszett.

1755. november 1-jén következett be Európa egyik legnagyobb természeti katasztrófája, a lisszaboni földrengés. A rengés következtében a 275 ezer lakosú Lisszabon kétharmada elpusztult és 60 ezren haltak meg. A várost 10 percen belül három rengés rázta meg, a második, legerősebb romba döntötte a várost, később pedig tűzvész és cunami pusztított. A rengés erőssége a becslések szerint elérhette a 8,6-os értéket, és epicentruma az Atlanti-óceán mélyén lehetett, St.Vincentől 200 km-re délnyugatra. A rengés nemcsak Lisszabonban okozott pusztítást, de Portugália délnyugati részén, Marokkóban, Algériában és Spanyolországban is, és még Észak-Európában is érezték.

A 20. század legpusztítóbb földrengése 1976. július 28-án történt az északkelet-kínai Hebej tartományban. Az egymillió lakosú Tangshan várost a Richter-skála szerinti 7,8-es (egyes források szerint 8,2-es) erősségű földmozgás pusztította el. Az első rengést 16 órával később, egy másik, ugyanilyen erősségű is követte. A halálos áldozatok számát először 700 ezerre becsülték, de később 250-300 ezerre módosították, ami azonban nem változtat a tényen, hogy ez volt a 20. század legpusztítóbb földrengése. A földrengés okozója valószínűleg az Amuri-lemez elmozdulása volt, melyről egyelőre még nem tudják, hogy különálló kőzetlemez vagy az Eurázsiai-lemez része.

A 2004. december 26-i katasztrófára bizonyára még mindenki emlékszik. Az Indiai-óceán alatt, helyi idő szerint reggel 8 óra körül mozdult meg a föld, mely pusztító cunamit indított a szárazföld felé. A szökőárnak közel 230 ezer áldozata volt a környező partokon. A földrengés 9,1-9,3 erősségű lehetett, melynek energiája 23 ezer atombombáéval ért fel, és az adatok szerint a szeizmográf feltalálása óta ez volt a második legnagyobb mért eset. A Szumátra-Andamán földrengés epicentruma Szumátra szigetének nyugati partjainak közelében volt, az Indiai-óceánon végigsöprő cunami pusztító hullámai 11 országot értek el.

A rovat új hírei

Hasonló