Európában is földrengéseket okoz a gázkitermelés

Hír

2015/02/23

A holland gázmező mellett nem érezhetik biztonságban magukat a lakók.

Az Egyesült Államokban már szinte megszokottá váltak a fúrások által okozott földrengések, Európában azonban ez viszonylag új jelenség, mely egyelőre elsősorban Hollandiát érinti. Európa egyik legnagyobb gázmezőjén, mely Groningen tartományban található, Shell és az ExxonMobil évtizedek óta folytat fúrásokat. Azonban mindeddig, a holland kormánnyal egyetértésben szinte teljesen figyelmen kívül hagyták a tevékenységük kockázatát - derül ki egy tanulmányból, melyet független elemzők készítettek a kormánynak.

Földrengések Hollandiában
Ahogy azonban az utóbbi évektől kezdve apadnak a gázmezők, csökken a nyomás, a tartomány lakói alatt is egyre többször mozdul meg a föld. A múlt évben pontosan 84 földrengést mértek, melyek során több épület és 20 középkori templom is súlyosan megrongálódott. A földmozgások a ’90-es években kezdődtek, a legnagyobb magnitúdójú földrengést 2012-ben mérték, 3,6-os erősséggel. Mindez komoly károkat okoz egy olyan környéken, ahol az épületek tervezésénél egyáltalán nem számoltak földrengéssel.

Csökkentik a termelést
Mindez rákényszerítette az olajcégeket, hogy jobban figyeljenek a lakók épségére. A helyiek szerették volna elérni, hogy a kormány véget vessen a termelésnek, az eredmény annyi lett, hogy 2015 első felében 16 %-al csökkentik a kitermelést. A mezőhöz egyébként nem véletlenül ragaszkodnak: ez az Unió 3 legnagyobb gáztermelője közül az egyik, az ország fő bevételi forrása, mely évente több milliárd eurót hoz a konyhára. A cégek is szívesebben fizetnének kártérítést a lakosoknak, csak hogy ne kelljen változtatniuk. Felvetődik a kérdés, hogy minek kellene történnie ahhoz, hogy gátat szabjon a termelésnek.

 

forrás: grist.org

A rovat új hírei

Hasonló