Alig egy hónap múlva ismét sötétbe borul a világ!

Hír

2016/02/25

"A Föld Órája azzal a céllal született, hogy kormányokat, üzleti szereplőket, civil szervezeteket és több millió egyéni támogatót mozgósítson az éghajlatváltozás hatásainak megfékezésére. Mostanra olyan globális akcióvá nőtte ki magát, melyben több mint 172 országban 2,3 milliárd ember vesz részt. Idén tizedik alkalommal, március 19-én, szombaton "kapcsolunk le" egy órára, hogy közösen világítsunk rá az éghajlatváltozás elleni fellépés szükségességére, és a figyelmet azokra a természeti értékekre irányítsuk, amelyek megóvásán az emberiség jövője múlik." - Áll a WWF közleményében.

A párizsi COP21 lezárását követően a Föld Órája a vállalati és kormányzati döntéshozók tetteinek felelősségére, és az egyéni kezdeményezések által elindított fenntartható változások együttes erejére helyezi a hangsúlyt. Indonézia, Szingapúr és Malajzia ennek szellemében összefog, hogy jogalkotói, vállalati és civil szervezeti összefogással megállítsák a mérhetetlen természeti és egészségügyi rombolást okozó füstköd terjedését. Az illegális erdőégetések miatt fellépő, óriási károsanyag kibocsátással járó jelenség Indonéziát tavaly néhány hét leforgása alatt az 5 legnagyobb üvegházhatású gáz kibocsátó közé juttatta.

Európa, Afrika és Dél-Amerika is a konkrét cselekvés előmozdítását tűzte ki célul a Föld Órája során. Spanyolországban 500 000 aláírás összegyűjtése a cél azzal a petícióval, amely az ország vezetőit a COP21 zárónyilatkozatának elfogadásakor tett vállalások betartására szólítja fel. Ciprus a műanyag zacskók és a poliészter csomagolóanyagok betiltásáért dolgozik, Afrika 7 országa oktatással és információáramlással segíti az éghajlatváltozást előidéző emberi tevékenységek és a megoldást jelentő módszerek megismertetését.

WWF Föld Órája Fővárosa 2016-ban

A Föld Órájához kapcsolódva a korábbi években már lezártuk a Lánchidat, örömzenéltünk a Mátyás templom mellett, koncerteztünk az A38 hajón, gyertyát öntöttünk a Westend tetején, buliztunk a Bálnában, és várost zöldítettünk az egész országgal. Eközben évről-évre kihívásokat tettünk közzé Magyarország települései számára, amelyekkel a Föld Órája Fővárosa címért versenghettek. 2015-ben Vác nyerte el a kitüntetést, ahol a WWF országos városzöldítési kihívására válaszolva a város Ligetében több száz fa és cserje telepítése, és a liget bokrainak megmetszése mellett több mit 500 ember tisztított meg közel 15 hektárnyi városi területet mintegy 5 tonna szeméttől.

"Büszkék vagyunk arra, hogy a Föld Órája Fővárosa kihívásban évről-évre egyre több magyar település vesz részt. Ez azt bizonyítja, hogy településeink elkötelezettek a fenntartható közös jövőnk mellett" - közölte Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója. "Idén arra kérjük Magyarország településeit, hogy saját Föld Órája eseményeikkel pályázzanak a Föld Órája Fővárosa kitüntetésre, hogy a legnagyobb helyi mozgósítást elérő esemény szervezőjének odaítélhessük az elismeréssel járó városnévtáblát."

Nemzeti Filharmonikusok a Föld Órája jegyében

A WWF Föld Órája központi lekapcsoló eseményének idén a Müpa ad otthont. A kétnaposra tervezett színes esemény csúcspontjaként, a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, Kocsis Zoltán vezényletével és Ingrid Fliter zongoraművész közreműködésével a Nemzeti Filharmonikus zenekar ad koncertet, amely a lekapcsoláskor csökkentett kivilágítással csatlakozik majd az esemény szellemiségéhez.

A napközbeni ingyenes esemény a magyar fejlesztésű, fenntartható klíma innovációkat ünnepli, és a zöld jövő megteremtésében szerepet vállaló tehetségeké lesz a főszerep. Bemutatkozik a WWF 14-16 éves fiataloknak szóló Zöld Generáció Programja, és a Climate KIC Klímainnovációs Közössége is. Mellettük olyan hazai, fenntartható fejlesztéseket ismerhetnek meg a látogatók, amelyek már most megoldást kínálnak az éghajlatváltozás miatt fellépő veszélyekre, amilyen a vízhiány, az energiapazarlás, vagy a méhek tömeges pusztulása.

A WWF Föld Órája 2016 hazai eseményét a Coca-Cola Magyarország, az atlantai központú üdítőipari világcég helyi vállalata és gyártópartnere, a Dow Jones Fenntarthatósági index szerint ismét a világ legfenntarthatóbban működő üdítőital-gyártójának választott cég hazai leányvállalata támogatja.

forrás: WWF, foldoraja.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Mennyi marad Földünkből?

Idén minden eddiginél korábban, már augusztus 19-én elérkeztünk a globális túlfogyasztás napjához.

Mostantól nem megy nélküled!

Ütött a Föld Órája! Jelenleg ugyanis 1,5 Földre lenne szükség az emberiség szükségleteinek kielégítéséhez.