Amerikai tudósok attól tartanak, hogy Trump eljelentékteleníti a klímaváltozásról készült jelentésüket

Hír

írta: MTI
2017/08/10

A washingtoni kormányzat által felkért tudósok attól tartanak, hogy Donald Trump elnök eljelentékteleníti a klímaváltozásról készült jelentésüket - írta kedden a The New York Times című lap.

A jelentés ugyan még nem került nyilvánosságra - most terjesztik ugyanis a kormányzat elé -, ám a lap előzetesen részleteket közölt belőle. A 13 szövetségi környezetvédelmi hivatal és ügynökség által készített összeállítás arra a következtetésre jutott, hogy az amerikaiak máris közvetlenül érzik a globális felmelegedés hatásait, például azt, hogy 1980 óta az Egyesült Államokban gyorsan és drasztikusan emelkedett az átlaghőmérséklet. Az újság szerint 1500 év óta az elmúlt tíz évben volt a legmelegebb az időjárás.

A tudósok által összeállított jelentés félreérthetetlenül ellentmond Donald Trump és kormánya álláspontjának, miszerint bizonytalan, hogy mi az ember szerepe a klímaváltozásban, amelynek hatásait kormányzati vélemény szerint csupán korlátozottan lehet pontosan előrejelezni.

"A légkörtől az óceán mélyéig bővelkedünk a klímaváltozás bizonyítékaiban" - idéz a The New York Times a dokumentumból, amelynek szerzői megjegyzik, hogy tudósok tízezreinek tanulmányai már dokumentálták a klímaváltozás érzékelhető és látható következményeit. "Több bizonyíték mutatja, hogy az emberi tevékenység, különösen az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátása  felelős elsődlegesen a nemrégiben megfigyelt klímaváltozásért" - fogalmaznak a jelentés összeállítói. (szerk: egyébként nem ez az első olyan tanulmány, mely megállapítja az ember közvetlen szerepét a klímaváltozásban, például a NOAA már évekkel ezelőtt kimutatta, hogy az ember felerősítette a szélsőséges időjárási jelenségeket - cikk itt.)

Rámutatnak többek között arra is, hogy az átlaghőmérséklet még abban az esetben is 0,30 százalékkal növekedne ebben az évszázadban, ha az emberiség azonnal felhagyna a káros gázok kibocsátásával. Előrejelzéseik szerint azonban amennyiben a helyzet változatlan marad, a Föld légkörének hőmérséklete 2 Celsius fokkal emelkedik.

A jelentés szerint a még látszólag csekély globális hőmérséklet-változásnak is nagyon komoly következményei vannak: például erőteljesebb és hosszabb ideig tartó hőség, intenzívebb viharok és esőzések, a korallzátonyok gyorsabb pusztulása. A tudósok egyik fontos megállapítása szerint a manapság tapasztalható szélsőséges időjárás szintén a klímaváltozásnak tulajdonítható.

Az elemzést az Országos Klímabecslés (NCA) nevű kormányzati szervezet készítette, amely minden évben közzéteszi kutatásai, felmérései eredményeit. Az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia már jóváhagyta az idei értékelést, és a szerzők most a kormányzat jóváhagyását várják, hogy nyilvánosságra hozhassák. Katharine Hayhoe, a texasi Tech University (műegyetem) politikatudományokkal foglalkozó professzora a The New York Timesnak nyilatkozva azt hangsúlyozta, hogy a jelentéssel "a klímaváltozással foglalkozó legátfogóbb tudományos összegzés" vár közzétételre. Egy másik tudós, aki részt vett a munkálatokban, névtelenséget kérve azt mondta a lapnak: a tudósközösség attól tart, hogy a jelentésben foglaltakat a kormányzat egyszerűen elhallgatja. A Fehér Ház és a Környezetvédelmi Hivatal (EPA) egyelőre nem kívánta kommentálni a jelentésben foglaltakat. AZ EPA vezetője, Scott Pruitt már többször kifejtette: nem hisz abban, hogy a széndioxid-kibocsátás az elsődleges okozója a globális felmelegedésnek.


Eközben a The Guardian című brit lap keddi értesülései szerint az amerikai mezőgazdasági minisztérium egyik ügynöksége az "éghajlatváltozás" kifejezés mellőzésére szólította fel munkatársait.
A brit lap szerint a termőföld megóvásáért felelős hivatal, a Natural Resources Conservation Service (NRCS) munkatársai közötti levelezés arra utal, hogy Donald Trump elnök kormányzata befolyást gyakorol a szövetségi kormány egyes alkalmazottainak az éghajlatváltozással kapcsolatos szóhasználatára.

Példaként hozza a termőföld egészségért felelős igazgató egyik levelét, amelyben Bianca Moebius-Clune felsorolja a kerülendő és a helyettük alkalmazandó kifejezéseket. Az "éghajlatváltozás" helyett például az "időjárási szélsőségeket" javasolja. Az "éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás helyett pedig az "időjárási szélsőségeknek való ellenállást". Az "üvegházhatású gázok csökkentése" helyett a "a szerves anyagok növelése a talajban, a termőképesség fokozása" szerepel. A The Guardian birtokába került február 16-i e-mailben Bianca Moebius-Clune azt hangoztatta, pusztán a szóhasználattal nem változtatják meg a modellezési gyakorlatukat. Felhívta a figyelmet, hogy a gazdasági növekedés, az üzleti lehetőségek bővülése a vidéki Amerikában, az agroturizmus és a "szépülő külső" emlegetését mindenkinek el kell fogadnia. Egy másik, Donald Trump hivatalba lépése után alig néhány nappal, január 24-én íródott levélben az NRCS által vezetett projektek helyettes vezetője azt írta: világos, hogy az előző kormányzat egyik legfőbb célja nem azonos a most hivatalba lépő adminisztrációéval, ez pedig az éghajlatváltozás. Jimmy Bramblett arra kérte magas beosztású kollégáit, hívják fel stábjuk figyelmét erre a változásra. Hozzátette, "körültekintően" kell eljárni, ha az üvegházhatású gázokról van szó.

A brit lap birtokába került más levelekből kiderül, hogy a munkatársak bizonytalanok a szóhasználattal kapcsolatban. Egyikük pedig az iránt érdeklődött áprilisban, hogy közzétehetnek-e olyan, nem a mezőgazdasági minisztérium berkeiből származó szöveget, amelyben szerepel az éghajlatváltozás kifejezés. Azt a választ kapta, hogy telefonon kellene megbeszélni az ügyet.

Mint az egy júliusi e-mailből kiderül, néhányan elvetették az új szóhasználatot. "Tartanunk kellene magunkat az eddigi nyelvezethez, meg kell őrizni munkánk tudományos integritását" - olvasható a levélben.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium közleményben úgy fogalmazott, januárban átmeneti jellegű intézkedések léptek életbe annak biztosítására, hogy az új mezőgazdasági politikai vezetésnek legyen alkalma áttekinteni a területtel kapcsolatos feladatokat. Ezt néhányan tévesen úgy értelmezték, hogy a tudományos munkákra is vonatkozik. Az NRCS hozzátette, nem kapott utasítást a mezőgazdasági minisztérium vezetésétől, hogy módosítsa az éghajlatváltozással kapcsolatos kommunikációját.

A mezőgazdaság az egyik legfőbb forrása az üvegházhatású gázoknak az Egyesült Államokban: 15 százalékát adja a kibocsátásnak. Sam Clovis, akit az elnök a mezőgazdasági minisztérium legfőbb tudósának tisztségére szán - és amúgy nem tudós -, a napokban áltudománynak nevezte az éghajlatkutatást.

Donald Trump többször is kétségbe vonta az éghajlatváltozással kapcsolatos kutatások hitelességét. Elnökként bejelentette, hogy az Egyesült Államok kivonul a párizsi klímaegyezményből. Utasította a környezetvédelmi hivatalt (EPA), hogy módosítsa az üvegházhatású gázok kibocsátására vonatkozó szabályokat, valamint lépéseket tett földterületek és vizek fosszilis energián alapuló tevékenységek előtti megnyitása felé. A Fehér Ház és a belügyminisztérium honlapjáról eltűntek az éghajlatváltozás veszélyeire utaló dokumentumok, az EPA pedig az éghajlattal foglalkozó teljes fejezetet elérhetetlenné tette az internetes felületén, míg átdolgozzák a nyelvezetet.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei