Az USA nem írta alá a párizsi klímaegyezmény céljait megerősíteni hivatott dokumentumot

Hír

írta: MTI
2017/04/11

Megállapodás és zárónyilatkozat nélkül zárult a G7-csoport energiaügyi minisztereinek római találkozója hétfőn, miután az Egyesült Államok képviselője nem írta alá a párizsi klímaegyezmény céljait megerősíteni hivatott dokumentumot.

A világ legfejlettebb ipari országait tömörítő G7-csoport energiaügyi miniszterei úgy döntöttek, nem bocsátanak ki közös nyilatkozatot az olasz fővárosban tartott kétnapos találkozójuk végén.

Carlo Calenda az Olaszországot képviselő gazdasági fejlesztési miniszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy nem sikerült minden pontban egyetértésre jutni, így nem bocsátottak ki közös dokumentumot. Hozzátette, hogy a résztvevők között nem volt "súrlódás", az EU tagállamai tartják magukat a tavaly életbe lépett párizsi klímaegyezménnyel vállalt kötelezettségekhez, az amerikai kormány viszont jelenleg "felülvizsgálja" ezeket.  Az olasz miniszter szerint a klímaváltozás napirenden szerepel majd a G7-csoport állam- és kormányfőinek május végi találkozóján is a szicíliai Taorminában.

A párizsi klímaegyezmény célként fogalmazta meg, hogy a globális felmelegedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot, valamint a század közepére az üvegházhatású gáz-kibocsátások teljes semlegesítését tűzte ki. Az egyezményt Barack Obama volt amerikai elnök aláírta (akárcsak Kína - cikkünk itt), Donald Trump azonban márciusban érvénytelenítette elődje döntéseit és az üvegházhatást kiváltó káros anyagok kibocsátása korlátozásának feloldásáról döntött, szabad utat biztosítva a szénbányászat újbóli beindításának - cikkünk ezen a linken.

A Greenpeace Italia környezetvédelmi szervezet hatalmas hőmérővel tüntetett a G7 római helyszínén. Luca Iacoboni a szervezet éghajlati és energiaügyi olaszországi kampányfelelőse úgy vélte, a zárónyilatkozat elmaradása a találkozó kudarcát bizonyítja.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei