Tényleg törölné Trump a klímaváltozást bizonyító adatokat?

Hír

írta: ecolounge
2017/01/27

Felröppent az a nyugtalanító hír, mely szerint a Trump-adminisztráció arra utasította az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökséget (EPA: Environmental Protection Agency), hogy törölje honlapjáról a klímaváltozással foglalkozó aloldalt, melyen többek között tanulmányok és kibocsátási adatok szerepelnek.

Arról a - nemzetközileg is ismert és elismert - kormányzati intézményről van szó, mely többek között a klímaváltozás, a levegő- és vízszennyezettséggel összefüggő szabályzások (így például a szén-dioxid kibocsátási "kvóták") betartatásáért is felel. Óriási adatbázis felett diszponál, és a még nagyobb tudásbázis kialakítása érdekében, így klimatológiai kutatások sikerét is elősegítve, olyan intézményekkel cserél folyamatosan adatokat, mint pl. a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA), vagy a Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA).

- Ha eltűnik az oldal, több évnyi munka veszhet elmondta az EPA egyik alkalmazottja a Reutersnek, és hozzátette, hogy néhány munkatárs már az adatok mentésén dolgozik.

A Trump-adminisztráció nem válaszolt rögtön az ezzel kapcsolatos kérdésekre, de Doug Ericksen, az EPA átállását levezénylő csapatának kommunikációs igazgatója szerdán azt mondta, hogy nem történt még utasítás a klímaváltozásról szóló adatok leszedéséről, és hozzátette, hogy az ügyben még nem is született döntés. Kifejtette, hogy felülvizsgálják, helytállóak-e a tudományos bizonyítékok, melyek a föld felmelegedésére utalnak, és tényleg az ember okolható-e a jelenségért.

Az ügy kapcsán sokan aggódnak amiatt, hogy a klímaszkepticizmusáról híres Trump háttérbe szoríthatja a klímaváltozást érintő tudományos kutatásokat. Az EPA körül mostanában egyébként is sok, aggasztó dolog történik: többek között befagyasztották a támogatásokat, és megtiltották a dolgozóknak, hogy nyilatkozzanak az átmeneti időszakban (egyes meg nem erősített információk szerint a tiltás a közösségi médiára is vonatkozik). A munkatársak részéről tapasztalható pressziónak ezzel persze még koránt sincs vége, hiszen - ha Trump eredeti terve összejön - érkezik hamarosan új főnökük, Scott Pruitt. Arról a 48 éves republikánus politikusról van szó, aki - amellett hogy az olaj nagy rajongója - korábban magának az EPA-nak volt a legkeményebb ellenfele. Itt olvashat róla.

Egyébként Trump elnöki beiktatását követően - szinte percre pontosan -  törölve lett a Fehér Ház webhelyének klímaváltozással kapcsolatos aloldala, mely az Obama adminisztráció lépéseit is prezentálta. Természetesen a döntés dühítő, és ennek tükrében már jobban érthetőek az EPA kapcsán kialakult félelmek is, Mi inkább politikai (elsősorban a demokratáknak szóló üzenetetet), mintsem a Trump kabinet klímaszkepticizmusából fakadó döntést látunk a háttérben. No meg persze egy nagyfokú nemtörődömséget, hiszen Obamát úgy is eltávolíthatták volna a weboldalról, hogy az információk nagy részét meghagyják. Úgy látszik, könnyebb volt egy del-t nyomni a klaviatúrán.


forrás: reuters.com, guardian.com, ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló