Kitört az Etna

Hír

írta: ecolounge
2013/12/30

Az Etna újabb kitörése miatt ma reggel lezárták a szicíliai légtér egy részét.

Az Etnához legközelebbi kelet-szicíliai Catania repülőtere (Fontanarossa) egyelőre nem függesztette fel a forgalmát. Az óráról órára sűrűbb hamueső miatt a repülőtereken folyamatosan ellenőrzik a látási viszonyokat.

A vulkán vasárnap hajnalban kezdett morajlani, és hétfő reggeltől vált intenzívebbé a tevékenysége. A láva az újnak számító délkeleti kráterből tör elő két különböző helyen, a kráter keleti falán és a kráter szájának északkeleti részén. Az Etna legutóbb december elején tört ki. A vulkán néhánynapos kitörései gyakoriak az év eleje óta.

Az Etnáról röviden
A kevés aktív szárazföldi tűzhányó leghíresebbike, amely a maga 3329 méteres magasságával Európa legmagasabb vulkánjának számít. (Noha a kitörések okán a magassága állandóan változik.) Területe 1200 km², kerülete a hegy lábánál 135 km. A kitöréskor nagy magasságú lávaszökőkutak, hosszú lávafolyamok jellemezte vulkán komoly túristalátványossának is számít, mivel viszonylag közelről figyelhető meg a jelenség. Ebben az évben az UNESCO természeti világörökségi helyszínné nyilvánította.

Az Etna 3 dimenziós modellje ide kattintva tekinthető meg.

Hogyan is működnek a vulkánok? Ide kattintva megtekinthető a vulkánokról írt korábbi cikkünk.

 

forrás: MTI, wikipedia, ecolounge

A rovat új hírei

Hasonló

Megállítható-e a láva?

A lávafolyások komoly anyagi károkat és haláleseteket is okozhatnak, megállításukkal régóta foglalkoznak az érintett ...

Let’s do it! - Vesuvio

Sikeres volt a a Let’s do It! Italy tisztítási akciója. A helyszín ezúttal a Vezúvi Nemzeti park volt.