Lehűtenék a Yellowstone Park szupervulkánját, még mielőtt az kitörne!

Hír

írta: ecolounge
2017/09/24

A Yellowstone Nemzeti Park alatt hatalmas vulkán terül el, mely egy ideje a figyelem középpontjában áll: A geofizikai térképek szerint folyamatos mozgásban van, miközben változtatja alakját, a térségben pedig egyre több szeizmikus eseményt tapasztalnak a tudósok.

Mint arról július végén beszámoltunk, hat hét alatt nagyjából 1400 földrengést észleltek a Park területén. A Vulkánmegfigyelő Intézet vezetője akkor úgy nyilatkozott, nagyon kicsi az esély arra, hogy a rengések a park felszíne alatt húzódó szupervulkán aktivitását igazolnák. Azóta viszont újabb rengéseket mértek.

A szupervulkánok nem rendelkeznek a megszokott heggyel a kráterük körül, így nem is észlelhetők könnyen. Átlagosan több mint ezer köbkilométer anyagot lövellnek ki egyetlen kitörés során. Ez több ezerszer nagyobb a normál vulkánkitöréseknél. Az ilyen tűzhányó egyrészt akkor tud létrejönni, amikor egy forrópontnál a földköpenyben a földkéregig fölemelkedő magma képtelen áttörni a földkérget, így a nyomás hatalmasra nő, és egyre növekvő magmakamrát alakít ki, amíg végül a kéreg nem tud ellenállni ennek (ilyen a Yellowstone-nál lévő tűzhányó is); másrészt ki tud alakulni konvergens (ütköző) lemezszegélynél is.

Pánikra persze semmi ok, hiszen annak valószínűsége, hogy ez a szupervulkán kitörjön, jelen állás szerint mindössze 1:730 000-hez. - A kutatók szerint persze jobb az óvatosság. Ha ugyanis a tűzhányó feléled, óriási katasztrófát eredményezne.

Ennek a szupervulkánnak a legpusztítóbb kitörése legutóbb kétmillió évvel ezelőtt volt. Akkor Észak-Amerika mintegy felét beterítette a hamu és a prehisztorikus állatok egészen a mai Nebraskáig terjedő területen elpusztultak.

A NASA ennek szeretné elejét venni azzal, hogy egy célzott fúrással hűtőanyagot injektálnának a magmához, hogy azt lehűtsék. A tervezett fúrás során persze nem egyenesen a magmába ásnának - hiszen az veszélyes lenne -, hanem a kamra fölött körülbelül 10 km-el állnának meg, ahol a hidrotermális folyadék található. Ebbe a rétegbe fecskendeznének hideg vizet. (Akadnak olyan tudományos vélemények is, melyek szerint biztonságosabb lenne a magmakamra alá ásni.)

A kutatások szerint elég lenne körülbelül 35%-al lehűteni a magmát, ez a hőmérsékletcsökkentés már megelőzné a kitörést. A módszer ráadásul nem is annyira abszurd, mint amennyire első hallásra hangzik. Izlandon már végeztek hasonló fúrásokat, igaz, ott azért, hogy tiszta, geotermikus energiát nyerjenek a földből. A yellostone-i vulkán esetében hasonló módon lehetne felhasználni a távozó hőt úgy, hogy zöld energiává transzformálják.

Ebben a kisfilmben a kitörés hatásait is latolgatják, érdemes megnézni...

 

Yellowstone supervolcano ready to blow? Rational analysis says it's unlikely from NaturalNews on Vimeo.

 Kiemelt kép forrása / Szerző: Din Muhammad Sumon

forrás: iflscience.com, wikipedia, ecolounge

A rovat új hírei

Hasonló

Megállítható-e a láva?

A lávafolyások komoly anyagi károkat és haláleseteket is okozhatnak, megállításukkal régóta foglalkoznak az érintett ...

Egy tömeggyilkos a középkorból

Tudósok úgy vélik, megtalálták azt a vulkánt, amelynek a kitörése még több ezer kilométerrel odébb is emberi életeket ...