Az ENSZ új jelentése szerint a világ közel 3 Celsius-fokos felmelegedés felé tart

Hír

írta: ecolounge
2023/11/21

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) legfrissebb jelentése, amelyet bő egy héttel a Dubajban kezdődő COP28 klímacsúcs előtt tettek közzé, megállapítja, hogy a Párizsi Megállapodás keretében tett jelenlegi vállalások nem elégségesek, az iparosodás előtti szinthez képest 2,5 - 2,9 Celsius-fokos felmelegedésre lehet számítani még ebben az évszázadban, ezért sürgősen fokozni kell az éghajlatvédelmi intézkedéseket.

Az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban megrendezésre kerülő 2023. évi éghajlat-változási csúcstalálkozót megelőzően kiadott, a 2023. évi “Broken Record - A hőmérséklet új csúcsokat döntött, de a világ (ismét) nem csökkenti a kibocsátást” című jelentés megállapítja, hogy 2030-ra a globális üvegházhatású gázok kibocsátását 28 százalékkal kell csökkenteni ahhoz, hogy a Párizsi Megállapodás szerint 2 Celsius-fok alatt maradjon, és 42 százalékkal ahhoz, hogy az 1,5 Celsius-fokos határértéket életben tartsák. Ezért még ebben az évtizedben jelentősen meg kell erősíteni az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló erőfeszítéseket.

Párizsi Megállapodásban foglalt hőmérsékleti célok elérésének lehetőségét csak akkor lehet fenntartani, ha ebben az évtizedben jelentősen megerősítésre kerül a kibocsátás-csökkentés.

"Tudjuk, hogy még mindig lehetséges az 1,5 fokos határérték megvalósítása. Ehhez ki kell tépni az éghajlati válság mérgezett gyökerét: a fosszilis tüzelőanyagokat. Ez pedig igazságos és méltányos megújuló energiaforrásokra való átállást követel" - mondta Antònio Guterres, az ENSZ főtitkára. Hozzátette: "A mai kibocsátáshiány-jelentés azt mutatja, hogy ha semmi sem változik, 2030-ban a kibocsátás 22 gigatonnával magasabb lesz, mint amit a 1,5 fokos határérték megenged… Ez nagyjából annyi, mint az USA, Kína és az EU jelenlegi éves kibocsátása együttvéve.

"Nincs olyan ember vagy gazdaság a bolygón, akit ne érintene az éghajlatváltozás, ezért meg kell állítani az üvegházhatású gázok kibocsátásának, a globális hőmérsékleti csúcsok és a szélsőséges időjárási viszonyok nem kívánt rekordjait" - mondta Inger Andersen, az UNEP ügyvezető igazgatója.

2023 már most rekordévnek számít, a rekord-kibocsátások rekord-hőmérsékleteket okoznak

 • Az üvegházhatású gázok (ÜHG) globális kibocsátása 2021 és 2022 között 1,2 százalékkal nőtt, és új rekordot ért el 57,4 gigatonna szén-dioxid-egyenértékkel.  (Az UNEP szerint a globális ÜHG-kibocsátás az év végéig minden idők legmagasabb szintjét éri majd el.)
 • Az üvegházhatású gázok kibocsátása a G20-ak körében 2022-ben 1,2 százalékkal nőtt. A kibocsátási tendenciák az egyenlőtlenség globális mintáit tükrözik.  (Egyébként a világ 20 legnagyobb gazdasága közül egyik sem csökkenti a kibocsátást az elvárt ütemben.)
 • Idén október elejéig 86 olyan napot jegyeztek fel, amikor a hőmérséklet 1,5 C-foknál magasabb volt az iparosodás előtti szintnél.
 • A szeptember volt minden idők legmelegebb hónapja, a globális átlaghőmérséklet 1,8 C-fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet.
 • Az EU Kopernikusz Éghajlatváltozási Szolgálata szerint a múlt héten a globális átlaghőmérséklet valószínűleg átlépte a kritikus küszöbértéket, amely 2 Celsius-fokkal haladja meg az iparosodás előtti szintet.

Ezen aggasztó tendenciák és az elégtelen kibocsátás-csökkentési erőfeszítések miatt a világ - a megállapított éghajlati célokat messze meghaladó - hőmérséklet-emelkedés felé tart.

A jelentés főbb megállapításai

 • Még a legoptimistább forgatókönyv szerint is csak 14 százalék a valószínűsége annak, hogy a felmelegedés 1,5 Celsius-fokra korlátozódik, és 66 százalék az esélye annak, hogy 2 Celsius-fok alatt marad az iparosodás előtti szinthez képes.
 • A Párizsi Megállapodás 2015-ös aláírása óta történt előrelépés, az akkori szakpolitikák alapján 2030-ra 16 százalékos növekedést prognosztizáltak az üvegházhatású-gázok kibocsátása tekintetében. Napjainkban az előrejelzett növekedés 3 százalék.
 • Ha a jelenlegi szakpolitikákból adódó mérséklési erőfeszítések a jelenlegi szinten folytatódnak, a globális felmelegedés ebben az évszázadban csak 3 Celsius-fokra korlátozódik az iparosodás előtti szinthez képest.
 • A feltétel nélküli nemzeti szinten meghatározott hozzájárulások (NDC-k) teljes körű megvalósításával a világ a hőmérséklet-emelkedés 2,9 Celsius-fokra történő korlátozásához vezetne.
 • A feltételes NDC-k teljes körű végrehajtása azt eredményezné, hogy a hőmérséklet nem haladná meg az iparosodás előtti szinthez képest a 2,5 Celsius-fokot.
 • Ha az összes feltételes NDC-t és a hosszú távú nettó nullára vonatkozó vállalást teljesítenék, akkor a hőmérséklet-emelkedés 2 Celsius-fokra történő korlátozása lehetséges lenne.


A jelentés főbb elvárásai

 • Minden nemzetnek a gazdaság egészére kiterjedő, alacsony szén-dioxid-kibocsátású fejlesztési átalakításokat kellene végrehajtania az energiaátállásra összpontosítva, ugyanis a kitermelt és tervezett bányák és mezők élettartama során kitermelt szén, olaj és gáz több mint 3,5-szeresét bocsátaná ki a felmelegedés 1,5 Celsius-fokra való korlátozás szén-dioxid-keretének, és majdnem elérné a teljes 2 Celsius-fokra kalkulált rendelkezésre álló keretet.
 • A nagyobb kapacitással és felelősséggel rendelkező országoknak - különösen a G20-ak közé tartozó, magas jövedelmű és nagy kibocsátású országoknak - ambiciózusabb és gyorsabb intézkedéseket kellene hozniuk, valamint pénzügyi és technikai támogatást kellene nyújtaniuk a fejlődő országoknak.
 • A nemzetközi pénzügyi támogatást jelentősen növelni kellene új állami és magán tőkeforrásokkal, amelyeket olyan finanszírozási mechanizmusokon keresztül - beleértve például az adósság- és a hosszú távú kedvezményes finanszírozást - strukturálnak át, amelyek csökkentik a tőkeköltségeket.
 • Az alacsony és közepes jövedelmű országok már jelenleg is a globális ÜHG-kibocsátás több mint kétharmadáért felelősek. Az ilyen nemzetek számára prioritást jelent a fejlesztési igények alacsony kibocsátású növekedéssel történő kielégítése - például az energiaigény alakulásának kezelése és a tiszta energiaellátási láncok előtérbe helyezése.  Az átmenet segíthet az energiához való egyetemes hozzáférés biztosításában, milliók szegénységből való kiemelésében és a stratégiai iparágak bővítésében. A kapcsolódó energiaszint-növekedést hatékonyan és méltányosan lehet alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiával kielégíteni, mivel a megújuló energiaforrások olcsóbbá válnak, ami zöld munkahelyeket és tisztább levegőt biztosít.

Az UNEP jelentése itt tekinthető meg.

 


 

Forrás: UNEPEuronews
Kép forrása: Pexels.com
forrás: UNEP, Euronews

A rovat új hírei