Az ENSZ vezetője figyelmeztetett: a nepáli hegyek jégtömegük egyharmadát vesztették el!

Hír

írta: ecolounge
2023/11/16

António Guterres a Mount Everest lábánál árvizekre, aszályokra és földcsuszamlásokra figyelmeztetett, ha a globális felmelegedés meghaladja a 1,5 Celsius-fokot. Nepál hófödte hegyei a globális felmelegedés miatt több mint 30 év alatt elvesztették a jégtömegük egyharmadát - figyelmeztetett október végén az ENSZ főtitkára.

António Guterres a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest közelében tett látogatása során adta át üzenetét.

A klímatudósok szerint a dél-ázsiai Himalájában a felmelegedés nagyobb mértékű, mint a globális átlagok.

"Azért vagyok ma itt, hogy a világ tetejéről kiáltsak: állítsuk meg az őrületet" - mondta az ENSZ vezetője videoüzenetben, és a "fosszilis tüzelőanyagok korszakának" végét követelte. "A két nagy szén-dioxid-szennyező ország - India és Kína - közé ékelődött Nepál gleccserei az elmúlt évtizedben 65 százalékkal gyorsabban olvadtak el, mint az előző évtizedben" - mondta, miután ellátogatott a Solukhumbu régióba.

Guterres arra figyelmeztetett, hogy a gleccserek olvadása miatt a megduzzadt tavak és folyók egész közösségeket sodornak el, a tengerek pedig rekordsebességgel emelkednek. A Hindu Kush-Himalája gleccserei a globális felmelegedés miatt az évszázad végére térfogatuk akár 75 százalékát is elveszíthetik - állapították meg tudósok egy idén júniusban közzétett jelentésben. Ez veszélyes áradásokat és vízhiányt okozna a hegyvidéki régióban élő 240 millió ember számára. Az Everestről visszatérő hegymászók szerint a hegy most szárazabb és szürkébb.

"A rekordhőmérséklet a gleccserek rekordolvadását jelenti. Nepál alig több mint 30 év alatt elvesztette jégtakarójának közel egyharmadát" - mondta Guterres, aki négynapos látogatáson tartózkodik az országban.

Arra is sürgette az országokat, hogy a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 Celsius-fokra korlátozzák, hogy elkerüljék az éghajlati káoszt.

"A gleccserek visszahúzódnak, nem hátrálhatunk meg. Előre kell lépnünk az éghajlatvédelmi intézkedésekkel" - zárta az X-en megosztott videóban.

 

Today from the base of Mt. Everest, I saw for myself the terrible impact of the climate crisis on the Himalayas.

As temperatures rise, glacier melt increases - threatening the lives and livelihoods of entire communities.#ClimateAction can’t wait. pic.twitter.com/Ih12Qb8roi

— António Guterres (@antonioguterres) October 30, 2023

 


Forrás: Euronews
Kép forrása: Wikipedia, Szerző: Guilhem Vellut

forrás: Euronews

A rovat új hírei

Hasonló