Rohamosan olvadó gleccserek

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/04/24

Múlt évben számoltunk be arról, hogy a Mount Everest térségében lévő gleccserek az utóbbi 50 évben 87 százalékra zsugorodtak össze, a hóhatár pedig 180 méterrel került feljebb. Most, egy évvel később kijelenthetjük, hogy a globális felmelegedés következtében maga a Mount Everest gleccsereinél is számottevő a negatív változás, az elmúlt 40 évre vonatkoztatva 10 százalékos zsugorodást mutatnak.

A megállapításra hosszan tartó távérzékelésre és helyszíni megfigyelésekre alapozott munkával jutottak - mondta el Kang Si-csang, a Kínai Tudományos Akadémia tibeti fennsíkot kutató intézetének munkatársa, aki maga is részese volt kutatóexpedícióknak. Az így keletkezett olvadékvíz-tavak a négy évvel korábbi állapotuknak a 13-szorosára dagadtak. A gleccserek rendkívül érzékenyek a hőingadozásra, ezért kiváló eszközei a megfigyeléseknek - tette hozzá. A tibeti fennsík gleccsereinek területe körülbelül 50 ezer négyzetkilométer, ez a Kínában található összes hasonló, mozgó jégtömeg 80 százalékát teszi ki - számolt be a szakember.

Kang utalt arra, hogy a gleccserek fogyatkozása, olvadása a 20. század jelensége, a folyamat felgyorsulását az 1990-es évektől tapasztalták. A jégtömbök, jégpiramisok erdői immár csak a magasabb régiókban találhatók meg, a gleccsereken pedig mind több a repedés, amelyek egyre nagyobbak.

A világ tetejének is nevezett térségben, ahol a Föld legmagasabb pontja is található, a gleccserek a belföldi folyók és tavak vízforrásául szolgálnak. Ez azt jelenti, hogy vízellátásuk folyamatosan csökkenni fog, a folyók áramlása idővel lelassul.

A Föld teljes vízkészletét nagyjából 2 milliárd köbkilométerre becsülik a szakemberek. Amelynek 82,3%-a óceánokban és tengerekben, 15,5%-a kötött formában a kőzetburokban, 1,7%-a jégtakaróban és gleccserekben, a maradék pedig a felszín alatti vizekben, tavakban, vízfolyásokban, illetve a légkörben található meg. Azonban a szabad vízkészletek mintegy 97 százaléka sósvíz, így csak a maradék 3 százalék az édesvíz, amelynek 90%-a hó-és jégtakarókban, így pl. gleccserekbe van "bezárva". Csak a lépték érzékeltetésére, a Himalájából eredő folyók 1,3 milliárd ember számára biztosítják valamilyen formában a vízforrást. Az olvadás hatására tehát az édesvíz készlet egyszerűen a tengerekben, óceánokban köt ki, amelyek köztudottan sósvízűek.

Az északnyugat-kínai Hszincsiang környezetvédelmi hatósága szerdán jelentette be, hogy a Tiensan-hegység első számú gleccserének védelme érdekében nemzeti parkot hoznak létre. Ennek következtében a térségen áthaladó autópálya-szakaszon korlátozni fogják az autóforgalmat, a védett területre pedig nem fognak turistákat beengedni. A gyógynövénygyűjtők tevékenységét szabályozni kívánják, a legeltetést pedig megtiltják.

A világon ez a gleccser van a legközelebb egy nagyvároshoz, az autonóm terület székhelyétől Urumcsitól mintegy 120 kilométerre fekszik.

A 3750 méter magasan található gleccser területe az 1962-es 1,95 négyzetkilométerről mára 1,62 négyzetkilométerre szűkült. Alsó része több mint 40 méterrel vékonyodott. A gleccser évente 4-8 métert húzódik össze, aminek oka részben természeti, vagyis az éghajlattal hozható összefüggésbe, másrészt emberi tevékenység.

Kína 46 377 gleccseréből 18 311 van Hszincsiangban. Az autonóm terület felszíni vízfolyásainak 25-30 százalékát táplálják az olvadó gleccserek, ezért a további hirtelen olvadás katasztrofális következményekkel járna - vélik a tudományos akadémia szakértői.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Eltűnnek a térképről?

A klímaváltozás alaposan átrajzolja a térképeket. Néhány évtizeden belül bizonyos helyeket már csak fényképeken láthatunk ...

A klímaváltozásról

A Környezetvédelmi világnap alkalmából igyekezetünk összefoglalni a klímaváltozás hatásait, következményeit.