Az EU intézkedéseket hozott a környezetbarátabb termésnövelő termékek forgalomba hozataláért

Hír

írta: MTI
2018/12/13

Az uniós tagállamok állandó képviselői jóváhagyták az Európai Parlamenttel kötött, a termésnövelő anyagok uniós forgalomba hozataláról szóló új szabályokra vonatkozó megállapodást - közölte az uniós tanács szerdán.

A tájékoztatás szerint a rendelet harmonizálja a - szerves vagy másodlagos nyersanyagokból készülő - termésnövelő anyagokra vonatkozó előírásokat Unió-szerte és ezzel új lehetőségeket teremt ezen anyagok nagyüzemi termelésére.

Ezen túlmenően harmonizált korlátozásokat vezet be a rendelet az ásványi trágyákban fellelhető szennyező anyagok bizonyos körében.

A rendelet értelmében a CE-jelöléssel ellátott uniós termésnövelő anyagoknak meg kell felelniük bizonyos követelményeknek ahhoz, hogy az uniós belső piacon szabadon forgalomba helyezhetők legyenek. E követelmények többek között a szennyező anyagok legmagasabb megengedett szintjére, az összetevők meghatározott kategóriáinak alkalmazására és a címkézésre vonatkoznak majd. A CE-jelöléssel nem ellátott műtrágyák gyártóinak továbbra is lehetőségük lesz termékük forgalomba hozatalára a belföldi piacon.

Az új jogszabály a 2003 óta érvényes rendeletet váltja fel, és a műtrágyák minden fajtájára (ásványi és szerves anyagok, talajjavító szerek, termesztőközegek) kiterjed majd.

Szakértők szerint innovatív és környezetbarátabb termésnövelő termékek széles skáláját lehet majd forgalomba hozni. A gyártók, a mezőgazdasági termelők, csakúgy mint a mezőgazdasági termékek fogyasztói, sokat nyerhetnek a mezőgazdasági termelékenység várható növekedésétől és a talajtisztulástól.

A rendeletet az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak is hivatalosan el kell fogadnia. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba és alkalmazását innentől számított három év elteltével kell megkezdeni.


Kép forrása

 

címkék:  Szakértők unió
forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló