Az UNESCO a veszélyeztetett helyszínek közé sorolta a világörökségi listára felvett Hebront

Hír

írta: MTI
2017/07/09

A UNESCO Krakkóban ülésező világörökségi bizottsága péntek délelőtt két újabb világörökségi helyszínt vett fel a listájára: a palesztin területen fekvő Hebron ősi várost és a Beninben és Burkina Fasóban elterülő WAP (W-Arli-Pendjari) természeti komplexumot. Hebront egyúttal a veszélyeztetett világörökségi helyszínek közé is besorolta a bizottság. A döntés Izrael részéről heves felháborodást váltott ki.

Az UNESCO honlapján számolt be a krakkói ülésszak legfrissebb döntéseiről. Közleményük szerint a Hebron óvárosát jellemző helyi mészkőből épült házak a mamlúk korszakban, 1250 és 1517 között készültek. A városban találhatók a pátriárkák sírjai. A hely három monoteista vallás - a zsidó, a keresztény és az iszlám - vallás hívőinek zarándokhelye lett. A város karavánok kereskedelmi útvonalainak találkozásánál épült. Bár az ottomán korszakban tovább terjeszkedett, és számos építészeti emlékkel gazdagodott, fennmaradt a település mamlúk morfológiája: az etnikai, vallási vagy szakmai csoportosulásokon alapuló negyedek hierarchiája.

A veszélyeztetett világörökségek listáját azért hozták létre, hogy tájékoztassák a nemzetközi közösséget azokról a tényezőkről, amelyek fenyegetést jelentenek az egyes világörökségi helyszíneknek kiemelkedő egyetemes értéket biztosító sajátosságokra. A legjellemzőbb fenyegetések közé tartoznak a fegyveres konfliktusok, a természeti katasztrófák, a nem betervezett városi fejlesztések, az orvvadászat és a légszennyezés. A világörökségi bizottság 41. ülésszakát Krakkóban tartja, Jacek Purchla, a krakkói Nemzetközi Kulturális Központ alapító igazgatója elnökletével. A tanácskozáson július 12-ig hét természeti, 27 kulturális és egy vegyes helyszín nevezését vizsgálja meg az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi bizottsága, emellett áttekinti a veszélyeztetett 55 világörökségi helyszín állapotát.
A Beninben és Burkina Fasóban elterülő WAP (W-Arli-Pendjari) komplexum az érintetlen szudáni-száheli szavannát foglalja magában. A térség az ugyancsak a világörökségi listán szereplő nigeri W Nemzeti Park országhatárokon túl nyúló folytatása. A nyugat-afrikai szavannaövezet legfontosabb szárazföldi, mocsaras és vízi ökoszisztémái találhatók meg a térségben. Számos olyan vadonélő fajnak ad menedéket, amely máshonnan már eltűnt vagy súlyosan veszélyeztetett.

A palesztinok üdvözölték, Izrael elítélte a döntést.

Izrael számára azért különösen fontos az 1967-ben elfoglalt Ciszjordániában található Hebron, mert a hagyomány szerint a városban található Pátriárkák barlangjában, héber nevén a Makpela-barlangban temették el Ábrahám pátriárkát, Izrael népének ősatyját, akit a muszlimok Ibráhimként szintén szentként tisztelnek.

Reuven Rivlin izraeli államfő, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél (UNESCO) akkreditált izraeli nagykövet és több izraeli miniszter is felháborodásának adott hangot pénteken amiatt, hogy az UNESCO Világörökségi Bizottsága palesztin kérésre "védett övezetté" nyilvánította az Izrael által megszállt Ciszjordániában lévő Hebron óvárosát mint "kivételes értékű" helyet. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szűkszavúan, a többi izraeli politikushoz képest visszafogottan reagált.

Reuven Rivlin zsidóellenes hazugságokat terjesztő szervezetnek bélyegezte az UNESCO-t, amely szerinte közben hallgat azokról az esetekről, ahol a brutális szélsőségesek megsemmisítik a világörökséget. Karmel Sama-Hakohen, Izrael UNESCO-hoz akkreditált követe, Avigdor Liberman védelmi miniszter és Naftali Bennet oktatási miniszter is éles szavakkal ítélte el a Krakkóban hozott döntést.

Sama-Hakohen már a szavazás módja miatt is tiltakozott, ugyanis bár a bizottsági ülés lengyel levezető elnöke titkos voksolást ígért, végül nyílt szavazást tartottak, így mindenki láthatta, hogy az egyes országok képviselői miként döntenek. Ezzel Sama-Hakohen szerint felszámolták annak a lehetőségét, hogy egy arab és több másik állam Izrael javára döntsön, pedig Jeruzsálemben erre számítottak. "A lengyelek megmásították a világos megállapodást, és eladtak minket az arab bandának" - mondta erről Sama-Hakohen, aki a szavazás után elhagyta a helyiséget. Távoztában megjegyezte, hogy éppen felhívta a vízvezeték-szerelője egy meghibásodás miatt, és számára ez a telefonhívás sokkal fontosabb az UNSECO döntésénél. Előzőleg "köszöntötte" Hebron városának a teremben jelen lévő polgármesterét, és emlékeztetett rá, hogy Tajszir Abu Sznina (izraeli álláspont szerint) terrorista, aki a nyolcvanas években izraelieket gyilkolt meg. Sama-Hakohen a kubai és a német UNESCO-küldöttet is bírálta: a kubait azért, mert nem állt fel a holokauszt áldozatainak emlékére, viszont a palesztin áldozatokért egy perces néma felállást kért, a németet pedig azért, mert nem ítélte el kubai társát. "Nincs különbség Anne Frank és egy ártatlan izraelit megkéselő palesztin nő között?" - szegezte Hakohen a kérdést Németország képviselőjének a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint.

Naftali Bennet oktatási miniszter, a jobboldali nacionalista Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt vezetője - egyúttal az UNESCO izraeli bizottságának elnöke - kijelentette, hogy "az UNESCO szavazása szégyenletes, a zsidók kapcsolata Hebronnal minden szavazásnál erősebb", s ez a kapcsolat több ezer éves. "El kell utasítani a határozatot, és cselekedni kell az ősatyák városának erősítéséért" - követelte Bennet. "Kiábrándító és szégyenletes, ahogy az UNESCO újra és újra megtagadja a történelmet, és eltorzítja a valóságot, hogy tudatosan szolgálja azokat, akik le akarják törölni a zsidó államot a térképről. Izrael mindaddig nem fog ismét együttműködni az UNESCO-val, amíg szakmai szervezet helyett politikai fegyvernek használják" - tette hozzá.

Avigdor Liberman védelmi miniszter kijelentette, hogy az UNESCO politikailag elfogult szervezet, amely szégyenletesen antiszemita, és döntései felháborítóak. "Ennek az irreleváns testületnek semmilyen döntése sem fogja megsérteni több ezer éves történelmi jogunkat a Pátriárkák barlangjához" - emelte ki Liberman.

Gilad Erdán belbiztonsági miniszter, a kormányzó Likud párt tagja szerint "a képmutatás végtelen", s a palesztinok uszító és hazug kampányt folytatnak Izrael ellen az UNESCO segítségével.

Jaír Lapid, az ellenzéki centrista Jes Atíd (Van jövő) párt vezetője is kemény szavakkal ítélte el a szerinte hazug és megvetendő döntést. "Az UNESCO számára a Biblia nem örökség? Ez a határozat jó esetben rettenetes tudatlanságból, rossz esetben pedig antiszemita képmutatásból fakadt" - jelentette ki Lapíd.

Később Benjámin Netanjahu is reagált, mint mondta, "egy újabb csalódáskeltő UNESCO-döntés született". Hozzátette, hogy Izrael "minden ember vallásszabadságának biztosítása érdekében ezután is őrizni fogja a Pátriárkák sírját, ... és őrizni fogja az igazságot".

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló