Barlangrekorderek a nagyvilágból

Magazin

2019/06/10

Misztikus, hátborzongató és szemet gyönyörködtető képződmények. Következzék néhány különleges barlang, melyek valamilyen szempontból a legek közé tartoznak.

A legnagyobb
A világ jelenleg legnagyobbnak tartott barlangja a vietnámi Son Doong, melynek különlegessége, hogy folyó és dzsungel is található benne, sőt, olykor még felhők is megjelennek a látogatók feje fölött. Az üreg a vietnámi háború alatt állítólag óvóhelyként szolgált, aztán egy időre feledésbe merült, míg egy helyi lakos rá nem talált újra 1991-ben. 2009-ben vietnámi és brit barlangászok részvételével hivatalos expedíció indult a feltérképezésére. A barlang körülbelü 4,6 km hosszan járható, magassága és szélessége általában 80 méter, de van, ahol eléri a 200 méteres magasságot és 150 méteres szélességet is.

A leghosszabb
A világ leghosszabb barlangrendszere címet a Kentucky állam karsztvidékén található Mamut-barlang érdemelte ki, melyben nem kevesebb, mint 43 kilométeres sétát tehetnek az érdeklődők. A barlang nemcsak a tekintélyes méretének, de a szemet gyönyörködtető cseppköveinek és vasszulfidból, valamint mészkőből álló természetes szobrainak is köszönheti nemzetközi hírnevét.


Járatok a víz alatt

Természetesen nem mindegyik barlangot járhatjuk be száraz lábbal, vannak, amelyekhez búvárfelszerelés szükségeltetik. Mindez persze semmit sem von le szépségükből, sőt, a barlangászok szerint inkább misztikus bájjal övezi ezeket a mélységben található üregeket. A leghosszabb víz alatti barlangrendszerrel Mexikó büszkélkedhet. A Quintana Roo államban található a Sistema Ox Bel Ha, melynek maja eredetű neve nagyjából annyit jelent, a víz három útvonala. A 4 barlangot magába foglaló rendszer a 2014 januári mérések szerint 256,9 kilométer hosszú.

 

Ox Bel Ha Science project from JP Bresser on Vimeo.

 

A legmélyebb
A barlangok mélységét a legmagasabban fekvő bejárattól a legmélyebb pontig számítják, e mérések győztese a grúziai Kubera (vagy más néven: Voronya) barlang, mely a Kaukázus nyugati részén található. 2.191 méter mélységével ez a Föld egyetlen, 2 kilométernél mélyebb barlangja.

 

Спуск в карстовый колодец - Krubera Cave from Smartyhub on Vimeo.

 

A legmélyebb akna
A legmélyebb függőleges barlangüreg a Júliai-Alpoknál, a szlovén-olasz határ mellett, a szlovéniai Vrtiglavica-barlangban található. A 603 méter mély üreg mellett itt látható a világ legnagyobb, barlangbéli vízesése is, mely több, mint 400 méteres mélységben zubog le.


A legnagyobb barlangterem

A legnagyobb barlangüreg címe nemrég szállt át hivatalosan is a kínai Kujcsou tartományban található Miao-teremre, mely a Gebihe-barlangrendszer része. 852 méter hosszú, 191 méter széles, és területe körülbelül 154 ezer négyzetméter. A címet a malajziai Sarawak-üregtől vette át, annak méretét körülbelül 10%-al haladja meg.


A legszebb

Bár a szépség meglehetősen szubjektív kategória, a világ legszebb barlangjának címére joggal pályzhatna a Mexikó Chihuahua államában, a Sierra Naica hegység egy bányájában felfedezett barlang, melynek különlegességét a hatalmasra nőtt gipszkristályok adják.


Képek forrása:
Wikipedia, Szerző: Dave Bunnell
Wikipedia, Szerző: NPS

forrás: index.hu, nationalgeographic.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló