Ha március, akkor barlangok hónapja!

Ajánló

írta: MTI
2022/03/04

2014 óta minden év márciusában a barlangok kerülnek fókuszba: a nemzeti parkok kedvezményes belépőkkel, izgalmas programokkal várják az érdeklődőket.

Az elmúlt 10 évben jelentősen növekedett hazánk ismert barlangjainak száma, illetve barlang járatainak hossza. Jelenleg mintegy 4200 darab barlang található az Országos Barlangnyilvántartásban, amelyek összes hossza közel 300 kilométer.

Budapestet sem véletlenül nevezik a barlangok fővárosának: a világ egyetlen olyan fővárosa, amelynek házai és utcái alatt barlangok, sőt jelentős kiterjedésű, különleges képződményekkel díszített barlangrendszerek találhatók. Jelenleg 174 ismert barlang húzódik a főváros alatt, melyek járatrendszere összesen meghaladja az 58 kilométert.

Így aztán egész évben varázslatos föld alatti élményekben lehet részünk, ha Magyarország számos barlangjának egyikét választjuk kirándulási programnak. Kiválóan alkalmas helyszín a túrákhoz, családi kikapcsolódásokhoz, hiszen a barlangok hőmérséklete télen-nyáron szinte állandó, kellemes klímával várják a látogatókat.

Az egyik legnépeszerűbb hely a Szemlő-hegyi-barlang, amit Budapest "föld alatti virágoskertjének" is neveznek, és ami babakocsival, illetve kerekesszékkel is látogatható.  - A falain látható ásványkiválások változatos formái a barlang kiépített szakaszán is megcsodálhatók.

Barlangoljunk!

2014 óta minden év márciusában márciusban kedvezményekkel várják nemzeti parkok az érdeklődőket. Az Aggteleki Nemzeti Park, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, a Bükki Nemzeti Park, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Duna-Ipoly Nemzeti Park is több helyszínen és időpontban kínál lenyűgöző kirándulásokat egész márciusban a földfelszín alatt. Ebben az időszakban mind a kiépített, így kényelmesen bejárható, világító testekkel és korlátokkal ellátott barlangok, mind pedig a kiépítetlen, kalandturisztikai barlangok megismerésére különleges lehetőségeket biztosítanak.

A barlangi túrák népszerűségét bizonyítja, hogy a nemzeti park igazgatóságok regisztrált látogatóinak csaknem fele barlangi bemutatóhelyekre vált belépőt, vagy vesz részt ilyen szakvezetésen, programon. A "Barlangoljunk!" kampánynak köszönhetően pedig csaknem 30 százalékkal növekedett az idegenforgalmi hasznosítású barlangok látogatószáma, mely évi mintegy 1,6 millió főre tehető.


Képek forrása:1. commons.wikimedia.org / Borzsák Péter; 2. commons.wikimedia.org / Christo

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Felújítják a mecseki barlangokat

Csaknem 170 millió forintos európai uniós forrásból végzik a mecseki barlangok - köztük az abaligeti és tettyei mésztufa barlang ...