Ismeretterjesztő film a Föld legmélyebb barlangjáról

Hír

írta: MTI
2019/02/09

Magyar kutatók jártak a Föld legmélyebb barlangjában, a Kaukázus nyugati peremvidékén, Grúzia szakadár tartományában található Krubera-Voronya barlangban.

"A legmélyebb pont, ahová eljutottunk, mínusz 2080 méteren volt, a barlang legmélyebb pontja mínusz 2196 méteren van. Az Inverse Everest expedíció 2016 augusztusában zajlott, akkor ez volt a Föld legmélyebb barlangja, azóta a szomszédos Verjovkin barlangot húsz méterrel mélyebbre mérték" - mondta Adamkó Péter és Ambrus Gergely, az expedíció két barlangkutató tagja az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

A

Ambrus Gergely kitért arra, hogy ebben a mélységben nagyon nedvesek a körülmények, a barlang hőmérséklete folyamatosan 2-3 Celsius fok, a páratartalom 100 százalékos. Adamkó Péter szólt arról, hogy a barlangban 1450 méter mélyen található egy öt-nyolc méter hosszú szakasz, egy szifon, amely teljes egészében víz alatt van, ezen is át kellett jutniuk. Az expedíció a Game Over elnevezésű teremben végződött, annál tovább búvárfelszerelés nélkül már nem lehetett eljutni. Neoprén búvárruhát hordtak az overall alatt, speciális barlangkutató köteleket használtak, ezekkel közlekedtek a függőleges aknákban, a felszerelést vízhatlan transzportzsákokban szállították.

"Összesen kilenc napot, 210 órát töltöttünk egyhuzamban a barlangban. Az expedíciót fél évig szerveztük" - mondta Adamkó Péter.

A világ (egyik) legmélyebb barlangjáról korábban nem készült dokumentumfilm, 2019.02.10-én, 13 óra 51 perckor lesz a televíziós bemutató a Dunán.


Inverse Everest Trailer from Filmjungle on Vimeo.

 

 


Képek forrása: Kiemelt kép: pixabay.com, második kép: Wikipedia

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Március a barlangok hónapja

Ismét megrendezik a barlangok hónapját márciusban, a kampány során a nagyközönség számára nyitva álló barlangokat ...

A rovat legolvasottabbjai