Rejtély: furcsa dolgokra leltek a most felfedezett szlovák barlangokban

Hír

írta: MTI
2019/09/09

Furcsa dolgokat, köztük emberi maradványokat és világháborús kézigránátokat is találtak a nyáron felfedezett négy újabb szlovákiai barlangban.

A méretes barlangokat a mindössze nyolc aktív taggal rendelkező Drienka barlangkutató csoport fedezte fel a Szlovák-karszthegységben (Slovensky Kras). Az elsőként feltárt barlang, a Jasovská-fennsíkon talált Debradska Priepest a legnagyobb: 800 méter hosszú és 90 méter mély.

A csoport vezetője, Gabriel Lesinsky elmondta, hogy emberemlékezet óta nem fedeztek fel ennyi üreget a föld alatt egyetlen idényben. Hangsúlyozta, hogy a barlangokat valószínűleg nem látogathatja majd a nagyközönség, mert nehezen járható, bonyolult rendszerekről van szó, amelyek felkereséséhez mászórutinra van szükség.

Európa Grand Cranyonja

A Szlovák-karszt a szlovák-magyar határon húzódik, és ez az ország legnagyobb karszt területe: 36 100 hektáron terül el, ennek nagy része természetvédelmi terület. Hét síkság alkotja.  A Szlovák-karszt mészkőből és dolomitból áll, amely a déli oldalon a 400-500 méteres vastagságot is elérheti.
Számos barlang található a területén, melyek 1995-ben az Aggteleki-cseppkőbarlanggal együtt felkerültek az UNESCO világörökségi listájára is. A vidéket folyók és azok mély völgyei szelik át jellegzetes felszíni formáit kialakítva, ezért a karsztvidéket Európa Grand Canyonjának is nevezik.

Az újonnan felfedezett barlangok majd mindegyikében találtak valami furcsaságot. Az egyikben például egy emberi csontvázat, amelyről egyelőre nem tudni, mikor és hogyan kerülhetett oda. Egy másik barlangban két Skoda 34-es kézigránátot találtak a két világháború közötti évekből.

A Rozsnyói járásban található Szilicei-fennsík újonnan felfedezett cseppkőbarlangjában egy természet adta, de meghökkentően naturalisztikus nagy kőfalloszra bukkantak, ezért az üreget a termékenység örök erekcióra kárhoztatott görög istenségéről Priáposz barlangjának nevezték el.


Kép forrása: flickr.com / Szerző: Peter Fenda


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló