Csalási ügy: környezetbarát házi kiserőművet ígértek, több száz embert vertek át

Hír

írta: MTI
2020/12/17

Egyre többen keresik a zöld megoldásokat, egyre többen szeretnének megújuló energiaforrást használni háztartásukban - ezt használta ki néhány ügyes csaló, aki házi minierőmű telepítésének ígéretével közel 80 millió forint kárt okozott több mint száz károsultnak.

Az ügyről a Budapesti Rendőr-főkapitányság számolt be szerdán a rendőrség honlapján azt követően, hogy lezárult az ügyben a nyomozás. A két szlovák állampolgárságú csaló egyikét elfogták, társa ellen pedig elfogatóparancsot adtak ki.

A rendőrségi közlés szerint a bűnözők 2015 és 2017 között fűtés- és áramdíjnullázó, "energia-optimalizáló", "környezetbarát házi energiatermelő rendszer" bérleti lehetőségét kínálták a károsultaknak.

Az ajánlat szerint a regisztrációs díjat befizetők ingatlanjaiba energetikai rendszert telepítenek, a többletenergia eladásából a bérlő jutalékban részesült volna. Az ígért "korszerűsítés" azonban sehol sem kezdődött meg, a csalók pedig a befizetett pénzzel, összesen 77 millió forinttal leléptek - ismertették.

A budapesti nyomozók azonosították a gyanúsítottakat. Az eljárás során az is kiderült, hogy a csalók egyike 2014-ben - egy thaiföldi cég felhasználásával - kedvezményes repülőjegyek vásárlásának ígéretével követett el hasonló csalássorozatot. A férfi ellen csalás és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást, és a bíróság elrendelte a letartóztatását.


Kép forrása: pixabay.com

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Mit takar a zöldrefestés?

Számos cég inkább a megtévesztést választja, mintsem hogy valóban környezettudatosan tevékenykedjen.