Égető kérdések: amerikai elnökjelölt-aspiránsok vitája a klímaváltozásról

Hír

írta: MTI
2019/09/05

A klímaváltozás elleni programjaikról vitáztak szerda este az amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiránsok.

A vitafórumot a CNN hírtelevízió szervezte, munkatársai moderálták. A fórumon Joe Biden volt alelnök, Elizabeth Warren massachusettsi, Bernie Sanders vermonti, Kamala Harris kaliforniai, Amy Klobuchar minnesotai és Cory Booker New Jersey-i szenátor, Julián Castro, az Obama-kormányzat volt minisztere, Pete Buttigieg, egy indianai kisváros polgármestere, Beto O'Rourke texasi politikus és Andrew Yang ügyvéd és üzletembert vett részt.

A szerda délután öt órától éjfélig tartó fórumon mindegyik politikusnak mintegy negyven perc állt a rendelkezésére, hogy kifejtse elképzeléseit a klímavédelemről.

A résztvevők közül többen bírálták Donald Trump elnököt. Elizabeth Warren szerint az elnök álláspontja a klímavédelemről maga a "lidércnyomás", Kamala Harris úgy vélekedett, hogy Trumpnak vezetői képességeket kell felmutatnia e téren is vagy "álljon félre", Amy Klobuchar pedig gúnyolódott az elnök álláspontján.

Donald Trump elfogadja a klímaváltozás tényét, de szkeptikus azt illetően, hogy a klímaváltozás mennyiben a ciklikus természeti törvények szerint alakul és mennyiben tudható be az ember cselekedeteinek, környezetrombolásának.

A fórumon szóba kerültek a hidraulikus repesztéses eljárással történő olajkitermelés hátrányai, az atomerőművek kérdése, a Demokrata Párt progresszívnak nevezett politikusai által előterjesztett, úgynevezett Új Zöld Terv tételei. Warren és Sanders kiálltak az igen költséges "zöld terv" mellett, amely a többi között az amerikai energetikai ellátást száz százalékig megújuló energiákkal oldaná meg tíz éven belül.

A legnagyobb érdeklődés a demokrata elnökjelölt-aspiránsok népszerűségi listáját még mindig vezető Joe Biden szavait kísérte. Biden megjegyezte: "az egész karrierem a környezetszennyezők elleni küzdelemről szólt". Mire neki szegezték a kérdést: mivel magyarázza, hogy ígérete ellenére mégis elfogad kampánytámogatást fosszilis energiával és cseppfolyósított gázzal foglalkozó nagyvállalattól. A volt alelnök azzal válaszolt: amikor még szenátor volt, az említett vállalat vezetője volt a tanácsadója, és a vállalat különben is csak cseppfolyósított gázzal foglalkozik, portfoliójában nincs fosszilisüzemanyag-kereskedelem. A műsorvezető félbeszakította és egy cikk részletének felolvasásával cáfolta Bident.

A Politico című lap gyorselemzése szerint "Biden számára a klímafórum rosszul sikeredett".


Képek forrása: 1. climate.nasa.gov / DoD photo by Master Sgt. Christopher DeWitt, U.S. Air Force; 2. flickr.com / Gage Skidmore

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló