Az USA Környezetvédelmi Hivatalának új elnöke meghozta első antizöld döntéseit

Hír

írta: ecolounge
2017/02/22

Az EPA új elnöke, Scott Pruitt első interjújából többek közt az is kiderül, hogy az Egyesült Államok Tiszta Energia Terve (Clean Power Plan), az Obama-kormány egyik emblematikus klímaintézkedése már biztos halálra van ítélve.

Pruitt (aki nem mellesleg a a fosszilis energia elkötelezettje, cikk róla itt) múlt pénteken nyilatkozott a Wall Street Journalnak, és azt mondta, hogy nemcsak az említett tervet, hanem az Egyesült Államok vizeinek szabályozását (Waters of the United States Rule) is vissza akarják vonni (ennek részét képezi a Tiszta Vizekről szóló szabályozás - Clean Water Rule -, mely az ország vízforrásainak alapjául szolgáló patakokat és vizenyős területeket védi).

Az EPA többek között az ország környezetvédelmi szabályainak megalkotásáért és betartatásáért felelős hivatal. Hozzájuk kötődik Obama nagyszabású, tiszta erőművek megteremtését célzó terve, a Clean Power Plant is. Ennek értelmében az amerikai erőműveknek 2030-ig 32 százalékkal kellett volna csökkenteni szén-dioxid-kibocsátásukat a 2005-ös szinthez képest. A Clean Power Plant azonban még 2016 februárban elbukott a Legfelső Bíróságon, mivel a tervet a fosszilis energiahordozók kitermelésében érdekelt államok, például Virginia és Texas, illetve számos cég is megtámadta.

Az új elnök azzal indokolta a döntést, hogy jogi problémák merültek fel a szabályozások legalitásával kapcsolatban. Pruitt, aki egyébként klímaszkepticizmusáról ismert, már oklahomai főügyészként is részt vett az EPA elleni perekben, (összesen tizennégyszer perelte be a környezetvédelmi szervezetet), most pedig úgy tűnik, a visszavonó intézkedésekkel nem akarja megvárni a bíróság döntését. Arról nem beszélt, hogy vajon marad-e az EPA-nál az üvegházgázok szabályozásának szerepe, mely az Obama-kormányzat alatt kiemelt feladata volt, csak annyit mondott, hogy ezentúl szűkebb hatáskört szánnak a hivatalnak.

(Az EPA kapcsán egyébként január végén már felröppent egy nyugtalanító hír, mely szerint a Trump-adminisztráció töröltetné az intézet honlapjáról a klímaváltozással foglalkozó aloldalt, melyen többek között tanulmányok és kibocsátási adatok szerepelnek.)


Kép forrása / Szerző: Gage Skidmore

 

A rovat új hírei

Hasonló