A svájci ivóvíz "örök vegyszerekkel" szennyezett - derül ki egy új kutatásból

Hír

írta: ecolounge
2023/10/16

Több mint 500 mérőállomáson vettek mintákat és a talajvíz csaknem felében találtak úgynevezett "örök vegyszereket", ami azért kockázatos, mert az ország ivóvizének 80 százalékát a felszín alatti vizek adják.

A Nemzeti Felszín alatti vizek megfigyelőközpontja (NAQUA) megállapította, hogy a potenciálisan káros kémiai adalékanyagok széles körben terjedtek el Svájc fő ivóvízforrásában, bár a Szövetségi Környezetvédelmi Hivatal (FOEN) közlése szerint az országos határértékeket csak egy állomáson lépték túl.

Mik azok az "örök vegyszerek" vagy más néven "örök vegyi anyagok"?
A Per- és polifluor-alkil anyagok (PFA vagy PFAS) az ember által előállított vegyi anyagok nagy csoportja, amelyet az 1930-as években fedeztek fel. Összetételük a szerves kémia egyik legerősebb kötését, szén-fluor kötést tartalmaz, így mind a használat során, mind a környezetbe kerülve ellenállóak a lebomlással szemben. Perzisztenciájuknak köszönhetően egyre inkább felhalmozódnak a környezetben, és potenciálisan káros hatással lehetnek az emberi egészségre, még sok generáción keresztül is. Jelenlétük összefüggésbe hozhatóak a rák, a májbetegség, az alacsony születési súly és a hormonális zavarok fokozott kockázatával, mégis számos kereskedelmi, ipari és háztartási termékben alkalmazzák napjainkban is a víz- és zsírtaszító tulajdonságaik, valamint a hő- és kémiai stabilitásuk miatt. Felhasználják többek közt szőnyegekhez és egyéb szövetekhez, így például foltlepergető ruházathoz, vízszigetelő anyagokhoz, tűzoltó habokhoz, edények tapadásmentes bevonásához, de gyakoriak a gyorséttermi víz- és zsírtaszító élelmiszercsomagolásokban, sőt, még egyes testápolási termékekben is. Az "örök vegyszerek" ezeknek a termékeknek a lebomlása során kerül a környezetbe, így a talajba, majd a talajvízbe, a felszíni vizekbe. Ezek az anyagok napjainkban már az olyan távoli helyek esővizében is kimutathatóak, mint Tibet és az Antarktisz. A szennyezett területek megtisztítása technikailag bonyolult és költséges.
A megelőzés érdekében kerülni kell a gyorséttermi ételeket, a „vízálló”, „foltálló”, „tapadásmentes” címkével ellátott fogyasztói termékeket, valamint - a rosszabb minőségű ivóvíz-bázisokkal rendelkező országokban - ajánlott a csapvíz fordított ozmózisos vagy aktív szénszűrőkkel történő szűrése.

Bár Svájcban is már betiltottak néhány "örök vegyszert", a környezetben - így a talajvízben is - még mindig találhatóak maradványok, ami azért kockázatos, mert az ország ivóvizének 80 százalékát a felszín alatti vizek adják. A FOEN és a NAQUA 2021-ben 26 féle "örök vegyi anyagra" vonatkozóan elemezte a talajvízmintákat. A 2023 szeptember 12-én közzétett eredmények szerint a mérőállomások közel felénél 13 típust azonosítottak. A legmagasabb koncentrációt az un. PFOS (perfluoroktán-szulfonát) esetében mérték, amelyet évekkel ezelőtt széles körben használtak védőbevonatként szőnyegekhez valamint bőrárukhoz. A perfluoroktán-szulfonátot 2011 óta nagyrészt betiltottak az országban, ugyanis ez jelenti a legnagyobb kockázatot az egészségre. Svájc jelenleg is vizsgálja, hogy az "örök vegyszerek" kapcsán szükség van-e bármilyen cselekvési tervre.

A FOEN szerint az "örök vegyszerek" elsősorban a tűzoltóhabok használatával kerülnek a talajon keresztül az ivővízbe. A habokat tűzoltási gyakorlótereken, ipari területeken, víztározókban és vasútvonalakon alkalmaznak. Az "örök vegyszerek" hulladéklerakóknál is a talajba szivároghatnak.

Az EU egyelőre csak bizonyos "örök vegyszer" típusokat korlátoz, így a PFOA-t (perfluoroktánsavat), valamint néhány felhasználási módtól eltekintve a már említett perfluoroktán-szulfonátot. Az Európai Bizottság az "örök vegyszerek" teljes betiltását javasolta, azonban a gyártók azt visszautasítják. A különböző szabályozó testületek jövőre szavaznak a javasolt jogszabályról, amely jóváhagyása esetén 2026-ban léphet hatályba.

Az év elején a "Forever Pollution Project" által végzett vizsgálat megállapította, hogy Európa-szerte és az Egyesült Királyságban 17.000 helyszín szennyezett a mérgező vegyi anyagokkal. Az Egyesült Királyságban a felszín alatti vizek 2014 és 2019 közötti ellenőrzése során az "örök vegyszerek" széles körű jelenlétét találták, egyes vegyi anyagokból a vizsgált helyek csaknem 40 százalékában. Az EU-ban a szennyezett területek különösen sűrűek Belgiumban - ahol a 3M gyártó üzeme található a flamandiai Zwijndrechtben -, Hollandiában, Németországban, Svájcban, valamint és Olaszország és Franciaország egyes részein. A francia Ökológiai Átmeneti és Területi Kohéziós Minisztérium által az év elején közzétett jelentése megállapította, hogy az "örök vegyszerek" ellenőrzése nagyon gyenge az országban.


Források: Euronews, echa.europa.eu, BAFU, Webbeteg
Kép forrása: Pixabay, Szerző: Pezibear

forrás: Euronews, BAFU, echa.europa.eu

A rovat új hírei

Hasonló

A vízszennyezés ára

A vízszennyezés egyre nagyobb probléma. Nem csak a környezetet, de egészségünket is veszélyezteti.