Elkobozták, megsemmisítették

Hír

írta: MTI
2015/06/05

Mázsaszámra semmisítettek meg elkobzott elefántcsontokat és belőlük készült dísztárgyakat Pekingben, hogy ezzel is elrettentsék a csempészeket - számolt be az esetről a kínai média.

A 662 kilogramm elkobzott elefántcsontot újságírók és diplomaták előtt zúzták össze, az eseményről készült fényképeken egyebek mellett faragott szobrok, karkötők, díszes dobozok és evőpálcikák voltak láthatók. Egyiket-másikat - mielőtt porrá őrölték volna - mérete miatt fel kellett darabolni. A darálók szomszédságába szervezte a nyilvános eseményt az állami erdészeti hivatal és a vámhivatal.

Az illetékesek elmondták, hogy szigorú ellenőrzés alatt akarják tartani a feldolgozást és a kereskedelmet, amíg végül hatóságilag le nem állítják azokat. Az akciót egyébként megelőzte egy nyilvános megsemmisítés. Tavaly a dél-kínai Tungkuanban több mint 6 tonna elkobzott elefántcsontot zúztak be.

Pekingben februárban jelentették be, hogy egy évre szóló importtilalmat rendeltek el az Afrikából származó elefántcsont-faragványokra. Az időkeret célja az intézkedés hatásának a felmérése - közölték.

Szakértők szerint Kína a legnagyobb célállomása az elefántcsontnak, egyes feltételezések szerint a globális kereslet 70 százalékát adja. Oka a státusszimbólumként kezelt drága faragások iránti felfokozott fizetőképes kereslet. A forgalom visszaszorítására irányuló központi korlátozásokat megfigyelők szerint a feketepiac résztvevői rendre kijátsszák, elterjedt a fedőnéven folytatott online kereskedelem.

Kína 1981-ben csatlakozott ahhoz a washingtoni egyezményhez (CITES), amely a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelmét hivatott keretek közé szorítani. Ugyanakkor 2008-ban felmentést kapott annak hatálya alól és a kínai elefántcsont-kézművesipar megőrzésének indokával engedélyezték számára 62 tonnányi afrikai elefántcsont megvásárlását. Ebből minden évben központilag egy kisebb mennyiséget adnak át feldolgozásra az államilag engedélyezett elefántcsont-faragó üzemeknek.

Egy tavaly decemberi jelentés szerint 2010 és 2012 között több mint 100 ezer elefántot öltek meg agyaraikért.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló